Miskolc hírei

2013.08.03. 13:32

Miskolci Egyetem: Cáfolja a karmegszüntetést a megbízott rektor

Miskolc - "Az egyetem universitas-jellege nélkül a térség lecsúszása tovább folytatódna" – érvel Prof. Dr. Stipta István.

Miskolc - "Az egyetem universitas-jellege nélkül a térség lecsúszása tovább folytatódna" – érvel Prof. Dr. Stipta István.

Az utóbbi hónapokban több fórumot kaptak nyilvánoságot valósnak vélt, a hazai felőoktatás rendszerét alapjaiban megváltoztató elképzelések. A "megszellőztetett " átalakítási tervek vélelmezik, hogí a Miskolci Egyetem struktúrájában is nagyarányú változások lesznek. A témával pró és kontra több ízuben foglalkoztunk lapunk hasábjain, megszólaltatva – érintettként – megyénk oktatási, politikai, gazdasági vezetőit, meghatározó személyiségeit.

Legtutóbb az Index hírportál augusztus 1-jei keltezésű, "Kisvárosban ne legyen már agysebészképzés!" című terjedelemes cikke foglalkozott az átalakítási tervekkel, nagy helyet szentelve a Miskolci Egyetem jövőjével kapcsolatos vált elképzeléseknek.

Kisebb a csökkenés

A cikk nyomán fogalmazott meg tételes cáfolatot Prof. Dr. Stipta István, a Miskolci Egyetem megbízott rektora (mint lapunkból is tudhatják, miniszteri döntés nyomán augusztus 15-től Prof. Dr. Torma András az intézmény kinevezett vezetője – a szerk.). A megbízott rektor szerint: "Az írás több vonatkozásban is elferdíti a valóságot, és az ismert oktatáskutatónak (Polónyi Istvánnak – a szerk.) a Miskolci Egyetemre vonatkozó, kivétel nélkül negatív prognózisait tendenciaszerűen válogatja össze, és ezzel az intézmény jó hírnévhez fűződő jogos érdekeit sérti.

Az Index cikke szerint csökkent a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma, amely a cáfolta szerint kétségkívül igaz (összes jelentkezőké 18,7 százalékkal, az elsőhelyeseké 16,9 százalékkal), de a mérséklődés az országos átlaghoz (22.4 százalékos csökkenés) képest kisebb, és jóval kedvezőbb, mint számos más fővárosi vagy vidéki tudományegyetemen, illet neves főiskolán. (Az adatok a felvi.hu-n ellenőrizhetők)

"Nem felel meg a valóságnak, hogy a Bölcsészettudományi Karra ne jelentkeztek volna – fogalmaz a megbízott rektor. – A 2013. évi általános felvételi eljárásban – a cikk utalásával szemben – 763-an jelölték meg az ME BTK-t, s közülük 298-an nyertek felvételt. A humán képzésre szüksége van a régiónknak, hiszen a hátrányos helyzetű térség felemelkedésének egyik esélye a tanulás. Jól mutatja ezt, hogy Budapest és Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplénből adták be a legtöbb felvételi jelentkezést ez év tavaszán."

A régió érdeke is

"Mint közismert, Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és általában az északkelet-magyarországi régió a rendszerváltozás vesztese. Az egyetem universitas-jellege nélkül a érség lecsúszása tovább folytatódna – érvel írásában Prof. Dr. Stipta István. – Az intézmény képzési területeinek szűkítése nem csupán az egyetemet, de a régiót is ellehetetlenítené, amelynek beláthatatlan következményei lennének. E szűkítést semmi sem indokolja: a jogtudományi karra 900 fölötti, a gazdaságtudományi karra csaknem 800 továbbtanulni szándékozó adta be jelentkezését. Elsőhelyes jelentkezőink 80 százaléka a sikerrel vette az akadályokat."

Van már új rektor

A megbízott rektor az Index írásának további – hamisnak minősített – állításai is cáfolja. „A szenátus nemrég 47 közalkalmazott, főleg oktató-kutató elbocsátásáról is döntött, állítja a cikk. A valóság ezzel szemben az, hogy az elbocsátottak között egyetlen oktató-kutató sem volt, mindössze egy dékánhelyettesi poszt szűnt meg. Kiemeljük továbbá, hogy gazdálkodási kényszerek miatt szakokat nem szüntettünk meg, működésüket nem függesztettük fel, sőt újabb képzésekkel bővítettük kínálatunkat."

Az Index által megszólaltott Polónyi István oktatáskutató álláspontja szerint „a »gazdaságilag helytálló« rektori pályázatot várják Miskolcról, vagyis egy olyan vezetőt, aki »kinyírja majd a jogász-, a közgazdász- és a bölcsészkart«. A saját emberüket akarják odatenni, »nem is értem, hogy áll még ott a képzés« – jegyezte meg a szakértő.” Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a Miskolci Egyetemnek augusztus 15-től jogász rektora lesz, Prof. Dr. Torma András személyében (ezt lapunkban is olvashatták – a szerk:). Így nem feltételezhetjük, hogy a kormányzat szándékai a fentiekkel egyezőek lennének – fogalmaz a megbízott rektor.

Prof. Dr. Stipta István leszögezi írása végén: "Határozottan visszautasítunk minden olyan szándékos, vagy ismerethiányból fakadó negatív hangulatkeltést, amely a jelenleg is zajló pótfelvételi időszakban kárunkra lehet. Biztosak vagyunk abban, hogy nincs olyan központi szándék, amely a Miskolci Egyetem bármely karának megszüntetését irányozná elő. A minisztérium jogászai tudják – amit tudnia kellene minden szakértőnek –, hogy a kar megszüntetése a szenátus hatáskörébe tartozik. A Miskolci Egyetem szenátusának nincs ilyen szándéka. A teljes képzési körben szeretettel várjuk a pótfelvételire jelentkezőket."

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!