Magyarország

2018.10.25. 10:38

Az ÁSZ a belső ellenőrzés javítását javasolja

Budapest - A belső ellenőrzés hatékonyabb működését javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzatoknál és az intézményeknél lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai alapján.

Budapest - A belső ellenőrzés hatékonyabb működését javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzatoknál és az intézményeknél lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai alapján.

A számvevőszék hírportálján csütörtökön közzétett, a belső ellenőrzés állapotáról szóló elemzés összefoglalója szerint az ÁSZ megállapította: a nem megfelelően kialakított és működtetett belső ellenőrzés - függetlenül a végrehajtott belső ellenőrzések számától - nem járult hozzá ahhoz, hogy a pénz- és vagyongazdálkodás szabályszerű legyen..

Úgy fogalmaztak, hogy a törvényi előírás alapján kötelezően működtetett belső ellenőrzés nem képes betölteni a funkcióját, mivel "első védelmi vonalként" nem biztosítja a feladatellátás, a működés szabályszerűségét.

A terület fejlesztéséért az ÁSZ felvetést fogalmazott meg az Országgyűlésnek, és a parlament határozatban bízta meg a számvevőszéket, hogy erősítse befolyását a költségvetési szervek belső ellenőrzési tevékenységére.

Azt írták: a 2016-ban nyilvánosságra hozott 61 jelentés megállapításai alapján az ÁSZ-ellenőrzések eredményei azt mutatták, hogy ahol a belső ellenőrzési tevékenység nem működött megfelelően, a belső kontrollok működésében, illetve a gazdálkodásban is szabálytalanságok, hiányosságok fordultak elő.

Az ÁSZ a belső ellenőrzésnél megállapított több szabálytalanság miatti közpénzügyi kockázat kezeléséért a 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolójában felvetést fogalmazott meg. Az Országgyűlés a beszámoló elfogadásakor megbízta a számvevőszéket, hogy erősítse befolyását a "védelmi vonal" működésére - olvasható az összefoglalóban.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!