Magyarország

2017.03.13. 15:39

Negyedével csökkentené a kormány a közmunkások számát

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erősen szigorítani fogják a programot: 25 év alattiak és a szakképzettek nehezebben kerülhetnek be, és három évente legfeljebb egy évig lehet majd közmunkáskodni. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erősen szigorítani fogják a programot: 25 év alattiak és a szakképzettek nehezebben kerülhetnek be, és három évente legfeljebb egy évig lehet majd közmunkáskodni. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

A versenyszférába terelné a kormány a közmunkásokat, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Fokozatosan 150 ezerre kívánják csökkenteni a közmunkások létszámát (tavaly év végén 197 ezren voltak dolgoztak a munkának álcázott szociális programban). A közmunkások versenyszektorba segítésére 40 milliárd forintot fordítanak – írja a 444.hu.

Ebben a cikkben olvashat arról, hogy milyen akadályokba ütközhet ennyi embernek a kivonása a rendszerből.

Több ponton szigorítani fogják a közmunkaprogram feltételeit, mondta Varga:

  • 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni.
  • A szakképzettséggel rendelkezők csak akkor lehetnek közmunkások, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor maradhat a közfoglalkoztatásban.
  • A 25 év alatti fiatalok ezentúl csak akkor kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.


  • A munkaerőhiány miatt elhelyezkedési bónusszal tolnák a munkaerőpiacra a közmunkásokat.

     

    Lassan már a kormány is belátja, hogy tömegek ragadnak be a közmunkába anélkül, hogy esélyük lenne máshol elhelyezkedni. A Nemzetgazdasági Minisztérium 100-150 ezer embert hozna ki a programból, de ez nem lesz egyszerű. Hiába van sok üres állás, nem szívesen alkalmazzák az évek óta levelet sepregető vagy takarító közmunkásokat, még ha végeztek is szakiskolát. A képzések egyelőre hatástalanok, és sokan nem is hajlandók kijönni a falujukból, hiába lenne máshol munka. Ráadásul meg kell küzdeni a Belügyminisztériummal is, ahol ugyanannyi közmunkással számolnak idénre is, mint tavaly.

    Túl sokan maradnak évekig a közmunkaprogramban, ezért a kormány azt szeretné, hogy három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehessen közmunkásként dolgozni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!