Magyarország

2013.06.10. 15:34

Árvíz - Ezer hektár erdő van víz alatt Ráckeve térségében

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) – A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa – közölte az MTI-vel a társaság szóvivője hétfőn.

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) – A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa – közölte az MTI-vel a társaság szóvivője hétfőn.

Ebben a térségben kétszáz hektár új erdő veszélyeztetett, az ősszel elültetett sorokat helyenként 4-5 méter magas víz borítja. Lomniczi Gergely elmondta, hogy a Duna hét eleji dunakanyari tetőzése után most a Csepel-sziget és ráckevei térség van veszélyben, a Budapest alatti erdőterületeket fenyegeti a rekord szintű árvíz.

A Ráckevei Erdészet területén ezer hektár erdő áll víz alatt, ebből kétszáz hektár új erdő. "Kritikus a sorsuk, mert nem tudni, hogyan vészelik át a helyzetet, vannak olyan részek, ahol 4-5 méter magas víz borítja az ősszel elültetett fél méter magas facsemetéket." A parkerdő munkatársa közölte: hétfőtől az erdőgazdaság dolgozói is már a megye déli területére koncentrálnak, de továbbra is részt vesznek a dunakanyari védekezésben terepjárókkal és erdészeti gépekkel. Elsősorban a lakosság és a gáton védekezők ellátását segítik, de a munkaterületeken mobilvécéket is elhelyeznek és a takarításában is közreműködnek – tette hozzá. Lomniczi Gergely emlékeztetett rá, hogy Pilismarót és Dömös községek még mindig csak erdészeti úton közelíthetők meg autóval, éppen ezért kiemelten fontos, hogy főleg a kerékpárosok, de a kirándulók is kerüljék el ezt az útszakaszt. A szóvivő kitért arra is, hogy a Pilisi Parkerdő mellett a többi állami erdőgazdaság is kiveszi a részét a védekezésekből, szerda óta 100-600 erdészeti dolgozó tevékenykedett naponta a Szigetköztől a Dunakanyarig tartó Duna-szakasz védművein, emellett közel száz munkagépet és terepjárót is rendelkezésre bocsájtanak az erdőgazdaságok.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.,az Ipolyerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Gemenc Zrt. mellett a dunai árvízzel nem érintett erdőgazdaságok is küldtek segítséget. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy nemcsak az aktív árvízi védekezésben vesznek részt az erdőgazdaságok, hanem készülnek az árhullám levonulása utáni takarításra is, az ártérben maradt hulladék, hordalék elszállítására, illetve az erdőkben keletkezett kár felmérésére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!