Magyarország

2013.04.24. 21:30

ET-megfigyelési eljárás - MSZP: példátlan és megalázó a monitoring bizottság döntése

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az MSZP szerint példátlan és megalázó, hogy az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az MSZP szerint példátlan és megalázó, hogy az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot.

Harangozó Gábor és Szabó Vilmos, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjai szerdai közleményükben hangsúlyozzák, hogy ez a döntés az ET fennállása óta példátlan, hiszen korábban sohasem fordult elő, hogy egy EU-tagország esetében a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatban olyan súlyos aggályok merüljenek fel, amelyek a monitoring bizottság szerint indokolttá teszik az eljárás beindítását.

Szerintük a döntés üzenete egyértelmű: Európa nem tekinti Orbán Viktor Magyarországát teljes értékű demokráciának. Európa nem gondolja, hogy az alkotmányos rendszer átalakításával kapcsolatban megfogalmazott széleskörű kritikák alaptalan támadások, és nem hiszik el az Orbán-kormánynak azt sem, hogy készek a demokratikus normákat sértő intézkedések korrekciójára.

Ismertetésük szerint a bizottsági jelentés nem csupán a magyar demokráciát szűkítő intézkedések tartalmát, hanem azt a döntéshozatali módszert is kifogásolja, amely révén az Orbán Viktorhoz köthető politikai és gazdasági érdekcsoportok kezdeményezései mindenféle társadalmi vitát és érdekegyeztetést megkerülve, egyik pillanatról a másikra válhatnak törvényi, sőt alkotmányos normává.

"Tény, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye padlón van. Csakhogy ez az ötvenes éveket idéző kormánypropaganda állításával szemben nem a +balliberális áskálódás+, hanem Orbán Viktor totalitárius hatalomgyakorlásának következménye. Egy olyan politikáé, amely mára a saját európai pártcsaládját is szembeállította a magyar miniszterelnökkel" - fogalmaznak.

A szocialista politikusok szerint érdemes felidézni, hogy az indítvány, amelynek nyomán a jelentés született, néppárti kezdeményezés volt. Emlékeztetnek arra is, hogy a bizottság többsége szintén jobboldali politikusokból áll.

Mint írják, az eljárás megindítására vonatkozó végső döntés csak a közgyűlés június végi ülésszakán fog megszületni. Az Orbán-kormányra nézve azonban kevés jóval kecsegtet, hogy addigra a Velencei Bizottság elemzése is elkészül az alaptörvény negyedik módosításról, amelyet a fideszes kétharmad a hazai és nemzetközi közvélemény által többször megfogalmazott, a bizottság jelentésében is szereplő aggályokat lesöpörve fogadott el - fogalmaznak.

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán 21:20 arányban szavazta meg a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!