Magyarország

2013.02.18. 19:52

Hallgatói tiltakozás - Elindultak az egyetemfoglalók a Múzeum körúton

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Elindult az egyetemfoglaló mozgalom menete hétfőn Budapesten, a Múzeum körúton. A tüntetők a "Szabad ország, szabad egyetem", "Nem hagyjuk!" mondatokat skandálják.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Elindult az egyetemfoglaló mozgalom menete hétfőn Budapesten, a Múzeum körúton. A tüntetők a "Szabad ország, szabad egyetem", "Nem hagyjuk!" mondatokat skandálják.

A helyszínen tartózkodó rendfenntartó erők úgy tájékozatták az MTI-t, hogy mintegy 150-en vannak a megmozduláson. A vonulás a tervek szerint az Erzsébet híd felé tart, amelyen majd átsétálnak az egyetemisták.

Az indulás előtt Mészáros Ákos, az egyetemfoglaló mozgalom tagja azt mondta: azért élnek a polgári engedetlenség eszközével, mert a Hallgatói Hálózat (HaHa) által tavaly decemberben megfogalmazott hatpontos követeléseit nem teljesítette a kormányzat. Beszédében utalt arra, hogy a kancellária intézményét alaptörvénybe iktathatja március elején az Országgyűlés, amivel nem értenek egyet, ahogy azzal sem, hogy ugyanezt tegyék a hallgatói szerződéssel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott: hazájukban szeretnének munkát vállalni.

Megemlítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány tagja az indulás előtt megjelent rendezvényükön azzal a céllal, hogy tanúként hallgassanak ki diákokat.

Hájas Tamás Balázs, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy a kormányzat negyedszerre írja át az alaptörvényt.

A HaHa decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!