Magyarország

2013.02.13. 10:45

Finnország, Afrika és India tájai, portréi olajfestményeken

Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI) - Finnország, India és Afrika tájai, az ott élő emberek elevenednek meg Zászkaliczky Ágnes orgona- és festőművész pénteken Budapesten nyíló kiállításán.

Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI) - Finnország, India és Afrika tájai, az ott élő emberek elevenednek meg Zászkaliczky Ágnes orgona- és festőművész pénteken Budapesten nyíló kiállításán.A finnországi olajképek mellett láthatók lesznek a Residence2 Irodaházban Afrika és India ihlette portrémunkák, tájképek és egy Mahler-zeneműre készült öt illusztrációt is bemutatnak.

Zászkaliczky Ágnes az MTI-nek elmondta, ez lesz a 11. önálló kiállítása, az itt szereplő olajfestmények az utóbbi három évben készültek, két témára oszthatók. A Finnországban készült tájképeket hagyományos olajtechnikával festette, az alkotásokon sajátos fényviszonyok, valamint erős kontrasztok láthatók. A szentendrei művész négy évig élt Finnországban, ez idő alatt készült munkái közül most négy tájképet mutat be.

Zászkaliczky Ágnes kifejtette, hogy 2011-ben kétszer is járt Afrikában, ahol több olyan felvételt készített, amely később megalapozta festményei témáját. A tárlaton látható lesz még az Indiai fürdőzők és a Katmandu című festménye is.

Grafikáit Mahler Das Lied von der Erde című zeneműve ihlette. "A grafikák klasszikus technikával készültek, úgy gondolom, ez illik legjobban Mahler zenéjéhez" - hangsúlyozta a művész.

Zászkaliczky Ágnes 2004-ben szerzett orgonaművészi diplomát a salzburgi Mozarteumban, majd 2007-ben jelent meg első lemeze. Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő festő-grafikus és Aknay János Kossuth-díjas festőművész voltak. Festészeti tanulmányait a szentpétervári Repin Akadémián folytatta.

A fővárosi tárlat május közepéig tart nyitva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!