Magyarország

2013.02.20. 13:45

Fidesz: hétfőn hallgassa meg a költségvetési bizottság Simor Andrást az ÁSZ-jelentés ügyében!

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Jövő hétfőre kezdeményezi a Fidesz Simor András jegybankelnök költségvetési bizottsági meghallgatását a központi bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Jövő hétfőre kezdeményezi a Fidesz Simor András jegybankelnök költségvetési bizottsági meghallgatását a központi bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében.Puskás Imre, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának fideszes alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: a házszabálynak megfelelően a testület tagjainak több mint kétötöde aláírta azt az indítványt, amelyben kezdeményezik, hogy Nyikos László (Jobbik) elnök jövő hétfőre tűzze ki a bizottság ülését, és hívja meg rá Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét.

A tanácskozáson a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentés ügyében faggatnák az MNB elnökét. A Fidesz arra vár választ, hogy a nemzeti bank betartja-e a törvényeket. "Ha ez nem így történt, akkor ennek következményei kell, hogy legyenek" - közölte Puskás Imre, aki egyúttal nyilvánvalónak nevezte, hogy Simor Andrásnak eleget kell tennie a meghívásnak.

Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetőjének tájékoztatása szerint az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) 2010. augusztus 23-ig.

Az MNB visszautasította az ÁSZ-nak a jegybank működése törvényességét megkérdőjelező megállapításait. Az ÁSZ jelentése számos tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank az ellenőrzéséről kiadott számvevőszéki jelentésre. Leszögezték, hogy a jegybank működése törvényes, és az Állami Számvevőszék állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak.

A Fidesz még aznap jelezte, kezdeményezi, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hallgassa meg a jegybankelnök tájékoztatását az ügyben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!