Magyarország

2013.01.11. 17:23

Gulyás Gergely: a Fidesz örül, hogy az MSZP és az LMP véleménye alapjaiban megváltozott

Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) - A Fidesz örül annak, hogy az MSZP és az LMP véleménye alapjaiban megváltozott a választási eljárási törvényről szóló konzultáció szükségességéről. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese a szocialista Molnár Zsolt és az LMP-s Karácsony Gergely közös, pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált az MTI-nek.

Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) - A Fidesz örül annak, hogy az MSZP és az LMP véleménye alapjaiban megváltozott a választási eljárási törvényről szóló konzultáció szükségességéről. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese a szocialista Molnár Zsolt és az LMP-s Karácsony Gergely közös, pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált az MTI-nek.A két ellenzéki politikus arra kérte a kormánypártok frakcióvezetőit, hogy a végleges választási eljárási törvényt egy széles körű konszenzust kereső folyamat során alkossák meg. A két párt azt szeretné, ha a teljes jogszabályt felülvizsgálnák, és szakemberek, szakpolitikusok, az összes parlamenti párt és a civil mozgalmak részvételével - még a parlamenti ciklus kezdete előtt - induljon valódi egyeztetés a törvényről.

Azt is kérték a kormánypártoktól, hogy haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a január 4-i alkotmánybírósági döntésről szóló álláspontjukat.

Gulyás Gergely azt közölte, örülnek annak, hogy a baloldali ellenzék pártjainak az álláspontja gyökeresen megváltozott a konzultáció kérdésében. Utalt arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény elfogadásának a folyamata azzal kezdődött, hogy tavaly februárban - még a benyújtást megelőzően - Lázár János akkori fideszes frakcióvezető valamennyi ellenzéki pártot egyeztetésre hívta, ám azon sem az LMP, sem az MSZP nem vett részt.

Az Alkotmánybírósági döntésre utalva azt mondta: a Fidesz fontosnak tartotta, hogy senkiben ne legyen bizonytalanság azzal kapcsolatosan, lesz-e regisztráció, ezért tették világossá, hogy 2014-ben nem lesz Magyarországon a lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok számára.

Jelezte: a további megsemmisített rendelkezések miatt szükséges módosításokról a Fidesz a törvényhozási időszakot megelőző frakcióülésen fog dönteni.

Közölte, határozottan elutasítják azt a javaslatot, hogy ne felülvizsgálat legyen, hanem "kezdjék újra az egészet". Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság a majdnem kétszáz paragrafusból álló törvény hét szakaszát semmisítette meg, ezért szerinte elsősorban ezekről érdemes vitát folytatni.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott, elviekben, dogmatikusan nem zárkóznak el semmitől, de szerinte a hét megsemmisített rendelkezésen túlmenően komoly érdemi változtatásra nincs szükség.

Az MTI Kósa Lajos Fidesz-alelnök egy korábbi, a választásokat érintő nyilatkozatáról is kérdezte Gulyás Gergelyt. Az Érdi Újság (Index által hivatkozott) január 10-én megjelent egyik cikke szerint a fideszes politikus egy törökbálinti rendezvényen azt mondta, soha nem szerették a kétfordulós rendszert, mert az alkalmas volt az emberek átverésére. "Mindig a másodiknál vesztettünk, például 2002-ben, amikor alapvetően

megnyertük a választást, de a második fordulóra összeállt az MSZP és az SZDSZ, nyertek is" - fogalmazott a lap szerint.

Gulyás Gergely azt közölte, nem ismeri Kósa Lajos megnyilatkozását, de szerinte ettől függetlenül "a tények, tények maradnak", így a második forduló léte az eddigi választások alapján a Fidesznek kedvezett "akkor, amikor annak jelentősége volt".

Elmondta, 1990-ben és 1994-ben valamint 2006-ban és 2010-ben a Fidesz szempontjából nem volt jelentősége a második fordulónak, míg 1998-ban a Fidesz azzal nyert, hogy volt második forduló, míg 2002-ben azzal tette szorossá a versenyt, hogy a két forduló között alapvető támogatottság-növekedést sikerült elérni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!