Magyarország

2013.01.11. 08:35

Gulyás Gergely: 2014-ben egyszerre lehetnek az országgyűlési és az EP-választások

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - Ha az alkotmányos kereteken belül és az európai szabályozás szerint is lesz rá lehetőség, 2014-ben akár egy időpontban is megtarthatják az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselő-választásokat - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön.

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - Ha az alkotmányos kereteken belül és az európai szabályozás szerint is lesz rá lehetőség, 2014-ben akár egy időpontban is megtarthatják az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselő-választásokat - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön.Gulyás Gergely emlékeztetett: az alkotmány úgy rendelkezik, hogy a parlamenti választásokat áprilisban vagy májusban kell megtartani. "Most úgy tűnik" - tette hozzá -, hogy az EP-nek van egy kezdeményezése, mely szerint a korábbi júniusi időpont helyett májusban tartanák meg a választásokat. Ezért Gulyás Gergely szerint "adja magát a lehetőség", hogy a választások időpontja május legyen. Ebben viszont - mint mondta - a törvényhozásnak és a kormánypártoknak nincs feladatuk, hiszen a pontos időpontról - az áprilisi-májusi kereteken belül - a köztársasági elnök jogosult dönteni.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "a józan ész szerint nem zárható ki olyan forgatókönyv, hogy ha az alkotmányos keretek között, illetve a mindenkire kötelező európai szabályozás szerint van rá lehetőség, az EP, illetve az országgyűlési képviselő-választásokat - amelyek most már egyfordulósak lesznek -, egy időben tartsák.

A 2014-es önkormányzati választásokat viszont az alkotmány értelmében külön, október-november hónapban kell majd megtartani. Az ekkor megválasztott önkormányzati képviselők mandátuma viszont már öt évre szól. Így "költséghatékony módon" az ötéves EP- és az önkormányzati ciklus igazodhat majd egymáshoz.

Gulyás Gergely azt mondta: egy választási forduló nagyjából 2-3 milliárd forintba kerül. Hozzátette: ennyit spórol meg az ország, azáltal is, hogy egyfordulós választások lesznek.

Az Európai Parlament tavaly novemberben megszavazta az EP-választásokat szabályozó 1976-os törvény módosítását. A reform többi között arról rendelkezik, hogy júniusról májusra hozzák előre a választások időpontját. A változást kezdeményező Andrew Duff brit liberális képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásánál - amelyben a strasbourgi testület nagyobb beleszólásra tart igényt - így több idő áll rendelkezésre.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!