Magyarország

2013.01.25. 09:51

A mesternek ima, a résztvevőknek örök élmény

Debrecen - A városra nem, az itteni fellépésekre viszont annál jobban emlékszik Kenicsiro.

Debrecen - A városra nem, az itteni fellépésekre viszont annál jobban emlékszik Kenicsiro.

Nagy sajtóérdeklődés közepette érkezett meg csütörtök délután Kobajashi Kenicsiro világhírű dirigens a Bartók terem előterébe, ahol a szombati Főnix Csarnokbeli koncert első próbájára várták, a zenekar bent már javában "hangolt" a mester érkezésére. Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója miután bemutatta a karmestert, a tolmácshoz fordult "beszélgetésindító" kérdésével: milyen emlékei vannak Kobajashi Kenicsironak a debreceni fellépéseiről? Nem meglepő, hogy az első, ami a mester eszébe jutott, az Berlioz Fantasztikus szimfóniája volt, amit szintén a Kodály Filharmonikusokkal adtak elő néhány éve. Mint mondta, a városban ugyan legalább tízszer megfordult, de mivel mindig csak rövid időre érkezett, ezért leginkább a fellépésekre emlékszik. – 2014-ben lesz a 40. évfordulója annak, hogy megnyertem az első nemzetközi karmesterversenyt (amit a Magyar Televízió rendezett – a szerk.), s nagy örömmel tölt el, hogy Debrecenben azóta sem felejtettek el – tette hozzá.

A szombati koncertműről, Gustav Mahler II. Szimfóniájáról szólva kiemelte annak vallásos érzületét, ami számára mostanában leginkább azért fontos, mert Japánban még mindig sokan szenvednek a földrengés és a cunami következményeitől. – Ott minden nap imádkoznak az emberek, s amikor ilyen zenét vezényelek, akkor én is "együtt" imádkozom velük – osztotta meg érzéseit Kobajashi Kenicsiro.

Érdekes párhuzam

Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti kar dékánja a darabról megjegyezte: azért is különösen fontos, mert Mahler akkor alkotta (1888), amikor Magyarországon volt karmester, s először 1889-ben Budapesten mutatták be. – Van mindebben egy érdekes párhuzam, hogy más-más nemzetek szülöttei milyen fontos szerepet játszanak a magyar kultúrában – mondta. Kiemelte, a Kodály Filharmónia és az egyetem szimfonikus zenekarának együttműködésével megvalósuló est az ott fellépő hallgatóik számára örök élményt jelent majd. Együttműködésüknek pedig nemcsak a szakmai, de a szimbolikus értéke is jelentős. – Nehéz időkben koncentrálni kell az erőinket, amire a zenekultúra kiváló lehetőség. Debrecennek e téren sok évtizedes múltja van, ahogyan a zeneoktatásban is. Ezt kell "összerakni" minden nap, minden rendezvényen.

Luxus lenne, ha erre az örökségre nem vigyáznánk, s nem próbálnánk továbbadni az utánunk következő nemzedékeknek – e gondolatokkal zárta a dékán a sajtótájékoztatót.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!