Magyarország

2012.10.31. 07:59

OGY - Krónika 5. rész (földtörvény, házszabály, KT-elnök vagyonnyilatkozata)

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) - Az Országgyűlés hétfői ülésén hét és fél óra után lezárták a földtörvény általános vitáját, a képviselők áttértek előbb a házszabályi rendelkezésekről, majd a Költségvetési Tanács elnökének vagyonnyilatkozatáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos vitára.

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) - Az Országgyűlés hétfői ülésén hét és fél óra után lezárták a földtörvény általános vitáját, a képviselők áttértek előbb a házszabályi rendelkezésekről, majd a Költségvetési Tanács elnökének vagyonnyilatkozatáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos vitára.

LMP: hozzá kell nyúlni az aktuális viszonyokhoz is

Szabó Rebeka a föltörvény vitájában azt mondta, olyan új szabályozásra van szükség, amely hozzányúl az aktuális viszonyokhoz is, és minden szereplőnek méltányos és egyforma helyzetet teremtenek.

Szabó Rebeka kritikaként említette, hogy a javaslat egyetlen birtokstruktúra mellett sem köteleződik el, és elfogadhatatlannak nevezte a 20 kilométeres körzetet a földbirtokosok esetében, szerinte a helyi közösségnek kell rendelkeznie az erőforrás felett, ezért a birtokosi határt legfeljebb a következő településen kell meghúzni.

Az ellenzéki képviselő szerint a javaslatnak jobban kellene fókuszálnia a fiatal gazdálkodókra, mivel demográfiai adatok szerint a gazdatársadalom öregszik. Hozzátette: a kisebb gazdaságok csak akkor lehetnek hatékonyak és versenyképesek, ha a szövetkezeteket erősítik, így ez is fontos feladat lenne.

Most dől el, hogy ez a javaslat csak egy újabb elszalasztott lehetőség, vagy át tudják rendezni a jelenlegi torz birtokrendszert - zárta felszólalását Szabó Rebeka.

Budai Gyula államtitkár a hét és fél órás vitában elhangzottakra úgy reagált: érthetetlen a Jobbik külföldiek földszerzésével kapcsolatos álláspontja. Szerinte politikai haszonszerzésre használják csak fel ezt az ügyet.

Ezt követően az elnöklő Latorczai János lezárta az általános vitát.

A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításának részletes vitájában érdemi vita nem alakult ki a képviselők között.

Módosítanák a házszabályról szóló határozatot

A Fidesz módosítaná a házszabályról szóló országgyűlési határozatot, hogy az összhangba kerüljön a gazdasági stabilitásról szóló törvénnyel. Puskás Imre (Fidesz) expozéjában azt mondta, a házszabálynak is lehetővé kell tennie, hogy a költségvetés egyes fejezeteinek elfogadása után, a végszavazás előtti időszakban a kormány benyújthasson módosítást. Ezt azzal indokolta, hogy a két szavazás közötti időszakban lehetnek olyan események, amelyeket a megállapított főösszegek nem képesek fedezni.

Vass Imre (Fidesz) megismételte az expozéban elhangzottakat, és annyival egészítette ki, hogy a határozat nem lehet ellentétes a gazdasági stabilitásról törvénnyel, ezért kell most azt módosítani.

Göndör István (MSZP) a körülményekkel kapcsolatban azt mondta, a helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter "állította elő" azzal, hogy 2012 tavaszán "kamuköltségvetést" nyújtottak be. Jelezte ugyanakkor, hogy a költségvetési bizottságnak el kell bírálnia ezeket a javaslatokat.

A Jobbikos Nyikos László azt hangoztatta, hogy a gond magával a stabilitási törvénnyel van, ezt a Jobbik korábban nem is szavazta meg. Mint mondta, ennek a rossz törvénynek a következménye ez a módosítás.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzéket megfosztották a lehetőségtől, hogy a gyors döntések előtt érdemi vitát folytathassanak, a kormányoldali képviselők pedig "szavazógépekké" váltak.

Puskás Imre a vitában elhangzottakra úgy válaszolt, hogy a módosító javaslat koherens és szükséges. Ezt követően az elnöklő Latorcai János lezárta az általános vitát. A javaslathoz módosító indítvány nem érkezett, így a következő ülésen az elfogadásról dönthetnek.

A Költségvetési Tanács elnökének is kellene vagyonnyilatkozatot tennie

A Költségvetési Tanács elnökének is be kell nyújtania vagyonnyilatkozatát, ha a képviselők elfogadják a parlament mentelmi bizottságának előterjesztését. Rubovszky György expozéjában elmondta: amikor a stabilitási törvény létrehozta az új tanácsot, akkor technikai probléma miatt nem került bele a tanács elnökének vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége. Most ezt pótolják egy új törvény megalkotásával, ennek értelmében az elnöknek az országgyűlési képviselőkkel megegyező tartalommal, módon és határidővel kell a dokumentumokat leadnia.

A szocialista Göndör István azt mondta, bár egyetértenek a kezdeményezés céljával, de nem új törvényt, hanem a meglévő törvény módosítását lenne célszerű meglépni.

A képviselő hiányolta a jogkövetkezményeket a javaslatból, és jelezte: ez a passzus több tisztviselőnél is hiányzik.

Nyikos László (Jobbik) közölte: alapvetően nincs gondja a javaslattal, de szintén megkérdőjelezte a külön törvény megalkotását a meglévő módosítása helyett. Ugyancsak problémának vélte, hogy a költségvetési tanács elnöke semmilyen parlamenti kontroll alatt nem áll, nem beszámoltatható és nem kérdezhető.

Szilágyi Péter (LMP) rövid felszólalásában szintén támogatta az előterjesztést, de ő is furcsállta az önálló törvény létrehozását.

Rubovszky György a vitában elhangzottakra reagálva közölte: tizenegy olyan tisztség van, ahol van vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség, de nincs szankció, ennek ellenére mindenki benyújtotta a dokumentumokat.

Ezt követően az ülést levezető Latorcai János lezárta az általános vitát.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!