Magyarország

2012.08.22. 09:50

Különlegességek az MR Zenei Együtteseinek programján

Budapest, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Indul az MR Zenei Együttesek új évadja. A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

Budapest, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Indul az MR Zenei Együttesek új évadja. A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

A szimfonikus zenekar örömmel vesz részt úgynevezett crossover koncerteken, ahol szívesen társul más műfajok képviselőivel. Így az MR Szimfonikusok az őszi szezonban, a Közmédia napján, szeptember 8-án lép színpadra élőben a Millenárison tíz magyar pop-rockegyüttessel és előadóval együtt.

"Az MR Szimfonikusok munkájának vannak biztos pillérei, a stúdiómunkák mellett a Budapesti Wagner-napok, a Márvány-terembeli kamarasorozatok. Ezek mellé olyan elemeket illesztettem, amelyek révén az évad programja kiegyensúlyozott lesz" - mondta el az MTI-nek a zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely.

Ezek között két tematikus - három-három estéből álló - minisorozatot említett: a Beethoven pluszt és a Hangok és szimfóniák címűt. "Mindegyik programjába olyan darab is kerül, amely máshol nincsen. A Hangok és szimfóniák a zenekar felől nézi az énekegyütteseket, Britten Tavasz szimfóniájában például az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus is szerepet kap, de Haydn oratóriuma, a Megváltó hét szava a keresztfán is méltó feladatot ad a kórusnak" - részletezte a karmester.

Ugyanakkor az Énekkar arcai című, ugyancsak háromrészes bérletben különböző kortárs művek a’capella megszólaltatásától Kodály egyházi ihletésű művein át a nagy klasszikus operakórusok előadásáig főszerep jut a kórusnak. A koncerteket Somos Csaba karigazgató vezényletével a Szent István-bazilikában és az Olasz Kulturális Intézetben hallgathatja meg a közönség.

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermekeknek szóló programok is folytatódnak" - tette hozzá a karmester. Az óvodás korúakat az MTVA rádióstúdiójába várják, ahol már eddig is több mint 10 ezer gyermek ismerkedhetett a klasszikus zenével. "A felnőttek számára pedig folytatódik a Zenebeszéd. Műsorra tűzzük Stravinsky 100 éve komponált Tavaszi áldozatát, amely nemcsak a Beethoven plusz sorozatban hangzik el a Művészetek Palotájában, hanem a stúdióban is, ahol a darab jelentőségéről egy zenetörténész oldott stílusban szól" - mondta.

Vajda Gergely igen fontosnak tartja az együttműködést, így a Filharmónia Budapest rendezésében a Korunk Zenéje című sorozatot idén az MR Szimfonikus indítja szeptember 30-án - parádés programmal. "Először hangzik el Magyarországon Eötvös Péter Schiller, energische Schönheit című kompozíciója, ezen a koncerten az Olasz Kultúrintézetben Rivka Golani és Bársony Péter brácsaművészek a vendégeink. Két premierrel lépnek pódiumra: Hollós Máté Új mű két brácsára és zenekarra és Horváth Balázs Double Cadence avec deux Doubles című darabjával. Dargay Marcell Pacific 012-je valamint a saját, How című munkám, a Virginia Wolf Orlandójának témájára írt darab hangzik el" - tette hozzá.

Kétszer is alkalom nyílik stílusok találkozására, október 17-én Mozart A-dúr zongoraversenyét a kitűnő dzsesszista, Szakcsi Lakatos Béla játssza, a Magyar kultúra napján pedig Borbély Mihály kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című műve ősbemutatóként szólal meg - fűzte hozzá Vajda Gergely. A bérleteken kívüli hangversenyek sorát az MR Zenei Együtteseinek karácsonyi hangversenye gyarapítja: Bach Magnificatja mellett Vaughan Williams Karácsonyi kantátája szólal meg.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!