Magyarország

2012.07.10. 17:48

Munkahelyvédelmi terv - Vámosi-Nagy: támogathatók a beterjesztett módosítások

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Támogathatónak tartja Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a kedd délután beterjesztett, adórendszert érintő módosítások több pontját, de - mint mondta - a tételes adóknál nem eredményez igazi adminisztrációcsökkenést, ha nem rendezik a helyi iparűzési adók kérdését.

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Támogathatónak tartja Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a kedd délután beterjesztett, adórendszert érintő módosítások több pontját, de - mint mondta - a tételes adóknál nem eredményez igazi adminisztrációcsökkenést, ha nem rendezik a helyi iparűzési adók kérdését.

A kormány kedden nyújtotta be a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, valamint az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvényjavaslatokat is. Ezen belül emelik egyes termékek jövedéki adóját, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyászati segédeszközök áfáját azonban 5 százalékra csökkentik.

Az adószakértő általánosságban elmondta: a munkahelyvédelmi terv segítheti a munkahelyek megtartását, és ismét hangsúlyozta, hogy a szabályok még módosulhatnak.

A tételes adókról szólva úgy fogalmazott az a helyi iparűzési adót nem foglalja magába. Így nem elég a bevételeket gyűjteni, költséget kell tudni kimutatni, például az anyagköltséget, az alvállalkozói költséget és az eladott árukat.

"Következésképpen már nem látom azt a könyvelési egyszerűsítést, amely lehetséges lenne" - mondta hozzátéve, a szabályok azonban még változhatnak.

"Valamit a helyi iparűzési adóval kell csinálni, mert különben a dolog értelmét veszti" - mondta. Az adószakértő azonban megjegyezte: nem könnyű feladat, hiszen a helyi adóra az önkormányzatok nyilván igényt tartanak.

A jövedéki adóváltozásokkal összefüggésben Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta: ha adóbevételre van szükség, akkor a fogyasztási típusú adók emelése az mindig kézenfekvőbb, mint a jövedelem típusú, ez a kormányzat a vagyonadóról nem akar hallani, mint lehetséges adóztatási formáról.

Hátrányuk, hogy az inflációt növelik - tette hozzá.

A mostani törvényjavaslat szerint 2013. január 1-jétől 50 százalékkal növeli az autógáz adómértékét, majd 2013. május 1-jétől újabb 50 százalékkal emelkedik az adómérték.

Ezzel kapcsolatban Vámosi-Nagy Szabolcs megjegyezte: az autógáznál - adóügyi intézkedések miatt - túlságosan kedvező volt az adó mértéke a normál ásványi olajhoz képest, valószínűleg ezt most kiegyenlítik.

Támogathatónak nevezte, hogy a vállalkozások között a készpénzben teljesíthető kifizetések havi maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett. "Értelmes ez a határ" - fogalmazott.

Mint mondta, minél több a készpénzforgalom, annál nagyobb az esély, hogy eltitkolják az adózás elől. Minden olyan lépés, ami a feketegazdaságot visszaszorítja, azt csak támogatni lehet, Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) negyede nem adózik - tette hozzá.

Példaként elmondta, Olaszországban ezt az értékhatárt 1000 euróra mérsékelték.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!