Magyarország

2011.11.04. 11:04

Szakszervezeti demonstráció - Nincs torlódás Pest megye útjain sem

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Pest megyében sem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a szakszervezetek péntek reggel megkezdődött forgalomlassító demonstrációja, de több helyen sebességkorlátozásra és előzési tilalomra, a 4-es főúton pedig lezárásra kell számítani. Fejér megyében két nagyvárosban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig négy helyszínen demonstrálnak félpályás útlezárással.

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Pest megyében sem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a szakszervezetek péntek reggel megkezdődött forgalomlassító demonstrációja, de több helyen sebességkorlátozásra és előzési tilalomra, a 4-es főúton pedig lezárásra kell számítani. Fejér megyében két nagyvárosban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig négy helyszínen demonstrálnak félpályás útlezárással.

 

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője az MTI-vel azt közölte: a forgalmi rend előre jelzett változása mellett egyelőre zavartalanul lehet közlekedni a megyében a 4-es és a 400-as főút azon szakaszain, ahol már megkezdődött a forgalomlassító demonstráció.

Reggel 7 órától két, délelőtt 10 órától további egy helyen tiltakoznak a kormány politikája ellen forgalomlassítással. A 4-es főút Budapest felé vezető sávjában Üllő határában, illetve a 400-a főúton Üllő belterületén már megkezdődött a demonstráció, míg az 5101-es úton, Szigethalom és Halásztelek között 10 órától sorakoznak fel a tiltakozók.

A rendőrség a 4-es főút érintett szakaszát - a péteri elágazástól az üllői körforgalomig - lezárta, a Szolnok irányából Budapest felé haladókat Péterinél Gyömrő irányába elterelik. A főváros felől érkezők a demonstrálók miatt sebességkorlátozásra és előzési tilalomra számíthatnak; az esetleges torlódások elkerülése érdekében a rendőrség és a közútkezelő forgalomirányítással segíti majd a gyorsabb előrejutást.

A 400-as főút Budapest felé vezető sávját Üllő belterületén, mintegy 100 méteres szakaszon szintén lezárták, de itt forgalomelterelésre nem kell számítani, váltakozó irányban haladhat a forgalom. Ugyanezzel a módszerrel biztosítja a rendőrség a közlekedés rendjét az 5101-es úton is Szigethalom és Halásztelek között.

A 4-es főúton, a üllői körforgalomnál eddig 15 autó sorakozott fel, többen transzparenst is vittek magukkal - közölte Zoltán Gábor szervező az MTI-vel.

Fejér megyében két nagyvárosban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban demonstrálnak félpályás útlezárással. Székesfehérváron a Független Rendőr Szakszervezet szervezésében 9 órakor kezdődött, s várhatóan 17 óráig tart a demonstráció. A város egyik legforgalmasabb útvonalának egy szakaszán a szélső sávban mintegy 50 gépkocsi sorakozott fel. A járművek többségére a LIGA Szakszervezetek zászlóját tűzték ki, de több autón látható a demonstrációra érkezett más tömörülések logója, zászlaja is. A Munkástanácsok gépkocsiján az "Elegünk van, méltó munkát!" felirat látható. A demonstrálókhoz más városokból érkezett tüntetők is csatlakoztak.

Orgovány Zoltán, a LIGA Szakszervezetek képviselőjének, a Független Rendőr Szakszervezet Fejér megyei elnökének tájékoztatása szerint a székesfehérvári helyszínre mintegy 80-100 gépkocsit várnak. A demonstráció ideje alatt a forgalmat rendőrök irányítják. A helyi és távolsági buszjáratok közlekedését nem akadályozza a demonstráció, a Piac téri buszsáv buszmegállóinál ugyanis három busz számára elegendő helyet szabadon hagytak a demonstrálók.

Dunaújvárosban 10 órakor kezdődött és 14 óráig tart a tüntetés. A forgalmas Aranyvölgyi út egy szakaszán mintegy 20-30 gépkocsi foglalja el a fél pályát. A demonstrálókhoz csatlakozott a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezete is - mondta el az MTI-nek Orgovány Zoltán.

Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróváron és Sopronban kisebb létszámú demonstrációt tartanak; egyik megmozdulás sem jelent különösebb forgalmi akadályt. A 86-os út Mosonmagyaróvárról kivezető oldalán fél tucatnyi járművel tüntetnek az érdekképviseletek. Csorba Dezső szervező, a Független Rendőr Szakszervezet helyi vezetője telefonon azt közölte az MTI-vel: arra számítanak, hogy a demonstrációhoz később többen csatlakoznak.

Sopronban a 84-es út várost elkerülő szakaszán tíz autóval demonstrál a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Vasas Szakszervezet; előbbi egy egyszer kétméteres, az út szélén felállított molinóval, az utóbbi több, autókra kitűzött zászlóval jelzi jelenlétét. Fekete Barnabás, a megmozdulás szervezője azt hangoztatta a helyszínen az MTI tudósítójának, hogy nem a LIGA szervezte az akciót, az a két érdekképviselet együttműködésének eredménye.

A tüntetők itt olyan, többsávos szakaszon demonstrálnak, ahol kényelmesen kikerülhető a blokád. A demonstrálók egymást váltva keresnek menedéket a kocsikban az erős szél elől. A rendőri biztosítás mellett zajló akció helyszínét reggel felkereste Szabó Jenő alezredes, megbízott városi rendőrkapitány is.

Kakubik András, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei demonstráció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: négy helyen tartanak megmozdulást a nap folyamán, ezek közül Jászberényben, a 32-es főúton a Jásztelki út egy szakaszán mintegy 20 jármű torlaszolja el az út fél pályáját; itt jelentősebb forgalmi fennakadásra lehet számítani. Ezenkívül Szolnok külterületén a 4-es főút 104-es és 105-ös kilométere között demonstrálnak.

A Jászberényből Jászjákóhalma felé vezető 31-es főúton is tartanak demonstrációt. További helyszín a 4-es főút 111-es és 112-es kilométere közötti szakasz. A nap folyamán összesen 150 autót és 250 résztvevőt várnak a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!