Magyarország

2011.10.21. 16:58

A Liga Szakszervezetek félpályás útlezárást tart november 4-én

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - A Liga Szakszervezetek 24 órás országos félpályás útlezárást tart november 4-én mintegy 100 helyszínen, tiltakozva amiatt, hogy az új Munka törvénykönyvében csorbulnak a munkavállalói jogok - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - A Liga Szakszervezetek 24 órás országos félpályás útlezárást tart november 4-én mintegy 100 helyszínen, tiltakozva amiatt, hogy az új Munka törvénykönyvében csorbulnak a munkavállalói jogok - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Elmondta: a Liga követeli, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a kormány és a szakszervezet között az új Munka törvénykönyvében kifogásolt részek megváltoztatásáról, a háromoldalú egyeztetés megteremtéséről a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Gaskó István elmondta: nem ismerik pontosan, hogy a kormány elé milyen anyagot terjesztett be a Munka törvénykönyvéről a szaktárca, amelynek - a hírek szerint - 99 százalékát a kormány jóváhagyta, 1 százalékát a kollektív jogokról függőben hagyta.

A Liga elnöke szerint a korábbi egyeztetések a kormánnyal nem hozták meg a várt eredményt, a versenyszférában továbbra sincs tripartit érdekegyeztetés, a nyugdíjrendszer átalakításáról pedig nem kezdődtek meg az egyeztetések.

Gaskó István kifejtette: a Liga értékelte az új Munka törvénykönyvének általuk ismert, legutóbbi változatát, és több pontban foglalták össze kifogásaikat.

Ezek közül a Liga elnöke kiemelte: elfogadhatatlannak tarják, hogy a dolgozó alkalmazásának kezdetén munkavállalói biztosítékot kérhessen a munkaadó. Tapasztalatuk szerint nem a munkavállaló rövidíti meg a munkaadót, hanem fordítva történik, a munkaadók a próba idő alatt nem fizetik ki rendszeren a javadalmakat.

A Liga értékelése szerint jogellenes az is, hogy a munkaviszony bíróság által megállapítottan jogellenes megszüntetése esetén a munkáltatónak legfeljebb 12 havi távolléti díj összegének megfelelő kártérítést kell fizetnie a munkavállalónak az elmaradt munkabér címén. A szakszervezet szerint a bírósági procedúra meg szokta haladni az egy évet.

Gaskó István szerint elfogadhatatlan az is, hogy a foglalkoztató tulajdonviszonya alapján különbséget tenne a jogszabály, a köztulajdonban lévő munkáltatók bérplafont vezethetnének be.

Liga: több ponton is sérti a nemzetközi munkaügyi normák előírásait az új Mt.

A Liga elnöke szerint az új Munka törvénykönyvében megfogalmazottak több ponton is sértik a nemzetközi munkaügyi normák előírásait, például ilyen a kollektív jogokra vonatkozó szabályozás is, mivel - többi között - nem védené a szakszervezeti tisztségviselőket, és nem biztosítana időt az érdekvédelmi munka végzésére.

A Liga elnöke szerint a november 4-ei félpályás útlezárást nem lehet utonállásnak nevezni, mert a középkorban az utonállók minden javat elvettek, míg a november 4-ei akcióban résztvevők a munkavállalói javak visszavételét célozták meg.

Az MTI kérdésére Gaskó István elmondta, hogy november 4-én általában 6 órakor kezdődnek a félpályás útlezárások, de ez közigazgatásonként eltérő lehet, így a 24 órás akció átcsúszik november 5-ére. A mintegy 100 helyszínen zajló akció megbéníthatja az ország és a főváros közlekedését, és ezért a kormány a felelős. Amennyiben ez az akció sem vezet eredményre, akkor mérlegelik, hogy milyen nyomásgyakorlást alkalmazzanak a munkavállalói jogok megvédésre, akár további, több napos útlezárásra is sor kerülhet a jogos munkavállalói követelések érdekében novemberben - tette hozzá Gaskó István.

A Liga elnöke elmondta: akciójukhoz kérik valamennyi szakszervezet, civilszervezet csatlakozását, mert azt gondolják, hogy jogos a követelésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!