Magyarország

2011.09.29. 18:01

LMP: Zsákkal a hatalom üzen

Debrecen - A bizottsági alelnök szerint koncepciós eljárás zajlik a TTT-elnök ellen.

Debrecen - A bizottsági alelnök szerint koncepciós eljárás zajlik a TTT-elnök ellen.

Harminckilenc négyzetméteren 17 fogvatartott szorong, fürdésre heti egy alkalommal van lehetőség, akkor is hideg vízzel, az étel csapnivaló, a zárka csótányos – számolt be a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tett csütörtöki látogatásáról Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke, aki a száz napja – vesztegetés gyanúja miatt – előzetes letartóztatásban lévő Zsák Ferenccel találkozott a rácsok mögött.

A Lehet Más a Politika parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján koncepciós eljárásnak nevezte azt, ami a Tiszántúli Természetvédők Társasága (TTT) elnöke ellen folyik.

Zsák előzetes letartóztását nem indokolja se a szökés, elrejtőzés, se az összebeszélés, a bizonyítékok eltüntetésének veszélye. Előbbi azért, mert szabadlábon folyamatosan megjelent az idézésekre, utóbbi azért, mert a rendőrség minden szóba jöhető tárgyi bizonyítékot lefoglalt, Zsák pedig nem manipulált senkit – jelentette ki Szabó Tímea az Iparkamara utcai börtön előtt. Szerinte felvetődik, hogy a fogvatartás valójában „felülről irányított politikai megrendelésre történt”, és a Nemzeti Nyomozó Iroda által indított büntetőeljárással szemben is vannak kétségei. Bár – tette hozzá rögtön – azt nem kívánja megkérdőjelezni.

Így jár, aki…

A képviselő úgy látja, hogy Zsák Ferenccel a hatalom üzen: így jár, aki felemeli a szavát a kormány és egy multicég mutyigyanús üzleténél. Köszönjük, de nem kérünk ebből! – hangsúlyozta Szabó Tímea.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az említett parlamenti bizottság meghatalmazásával sikerült találkoznia Zsákkal, pár héte Jávor Benedek LMP-és képviselőt ennek hiányában a büntetés-végrehajtás vezetése – ügyészi tiltásra – nem engedte a gyanúsítotthoz. Zsák egyébként – tudhattuk meg a képviselőtől – erősnek mutatja magát, és azt mondja, minden kibír, ugyanakkor magas vérnyomással küszködik és erős térdfájdalmak gyötrik.

Pénzért abbahagyja?

Zsák Ferenc ellen május végén indított eljárást a rendőrség. A gyanú szerint a középkorú debreceni férfi azzal próbálta sakkban tartani a győri gyárát bővíteni szándékozó Audit, hogy megtámadta a multinacionális cég beruházásához szükséges engedélyeket, mondván a terjeszkedéssel jóvátehetetlen kárt okoznak az érintett terület növény- és állatvilágában. A nyomozó hatóság szerint Zsák pénz fejében visszalépett volna a 900 millió eurós kapacitásbővítés hátráltatásától. A vesztegetés tárgya egy 200 millió forintos együttműködési megállapodás a gyanúsított és az Audi között; a szerződés értelmében az óriáscég ennyivel támogatta volna a TTT-ét egy Debrecenhez közeli természetvédelmi terület kialakításában. Mindebből semmi sem valósult meg.

Zsák Ferenc előzetes letartóztatását a Debreceni Városi Bíróság nem látta indokoltnak, de miután az ügyészség megfellebbezte a végzést, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság – másodfokon – a letartóztatás mellett döntött.

RaL


Debrecen, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) – Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő szerint közép-ázsiai, féldiktatórikus módszereket idéz az, ahogy a győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) előzetes letartóztatásban lévő elnökével bánnak.

Az LMP ismételt kísérletet tesz a börtönben ülő természetvédő, Zsák Ferenc meglátogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!