Magyarország

2011.09.22. 13:04

Kábítószerügy Vámospércsen: Nem jött be a holland minta

Debrecen - Ügyvéd is van a kábítószer-visszaélés miatt büntetőperbe fogott vádlottak között.

Debrecen - Ügyvéd is van a kábítószer-visszaélés miatt büntetőperbe fogott vádlottak között.

Nem jogerősen 8-13 évig terjedő fegyházzal sújtotta a megyei bíróság azt a kábítószer terjesztésében, sőt termesztésében utazó csoportot, amelynek több tagját 2007-ben Debrecen belvárosban kaptak el a rendőrök. A hat férfi büntetőpere október elején másodfokon folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán bűnszervezet tagjaként, jelentős értékre elkövetett kábítószer-visszaélés miatt.

A tolmács csak lesett

A megyei bíróság tényállása szerint a történet két főszereplője az 51 éves, csalások, csődbüntett és orgazdaság miatt már elítélt K. S., aki 2006 őszén Szilvásváradon ismerkedett össze a holland J. K.-val. A fogathajtással foglalkozó németalföldi férfi a 80-as évek óta járt Magyarországra, és nem ez volt az első drogügye, tekintve, hogy korábban Romániában ítélték 5 évre hasonló bűncselekmény miatt. K. S. egyébként hentesnek tanult, de a 2000-es években már menő vállalkozóként volt ismert lakhelyén, Bélapátfalván, és a lovassport egyik központjának számító – szomszédos – Szilvásváradon. A két férfi megállapodott abban, hogy a holland marihuánáthasist, kokaint és amfetamint ad el K. S.-nek, sőt a marihuána termesztésére is megtanítja. Ennek érdekében a magyar vádlott Hollandiába is elutazott üzlettársához, de mivel nem beszélt angolul, tolmácsot vitt magával, akinek azt mondta, hogy a szarvasmarha-behozatalról kell megbeszéléseket folytatnia. Azonban a nő előtt hamarosan világossá vált, mire megy ki a virágnyelven folyó játék és visszalépett.

Közben a megbeszélt kábítószereket is átvették a hollandtól, K. S. a „művelettel” egy ismerősét, az áruszállítással foglalkozó 34 éves A. Róbertet bízta meg, aki 2006 decemberében rendben vissza is tért Magyarországra az áruval.

Dr. Marihuána

K. S. a marihuánatermesztési elképzeléseibe beavatta a 28 éves fiát (K. R.) és egy nyírábrányi ismerősét, a 40 éves T. S.-t is, akinek háza volt Vámospércsen. Ezt az ingatlant szemelték ki a kendernevelésre, és 2006 végére végeztek a szellőztetőberendezések, a neonok, a páraelszívók és az ezek összehangolt működését biztosító elektromos vezérlő kialakításával.

Hogy közelebb lehessen a bódító farmhoz, a bélaapátfalvi vállalkozó lakást bérelt Debrecenben. A Piac utcai ingatlan egy ügyvédi iroda irodavezetőjének, dr. R. J.-nek a tulajdonában volt. Ő és K. S. olyan jól összeismerkedtek, hogy a fiatal kora ellenére vagyonos ügyvéd elvállalta a tolmácsolást, sőt a tényállás szerint ő fordította le azt az angol nyelvű, marihuánatermesztésről szóló dvd-t is, amit J. K. jutottak el hozzájuk. Ezen kívül a 31 éves ügyvéd segített a vámospércsi ültetvény kellékeinek beszerzésében, egy alkalommal pedig ő vitte el a kábítószerek ellenértékét az M3-as sztrádán megbeszélt találkozóhelyre.

A Megyeháza parkolójában

A növények azonban nem a várakozásoknak megfelelően fejlődtek, ezért a magyarok tanácsot kértek a hollandtól. Ő egy náluk kapható speciális virágföldben és bizonyos vegyszerekben látta a megoldást. A siker érdekében a vádlottak 6 tonnát vásároltak és hoztak Magyarországra a megjelölt földből J. K. iránymutatása mellett, aki Vámospércsre is eljött, s tevékeny részt vállalt az ültetvény „helyrepofozásában”.

A bűnszervezet napjai ekkor már meg voltak számlálva: amikor 2007 februárjában J. K. újra ideutazott, hogy Debrecenben több kiló speedet és hasist adjon el K. S.-éknek, a csapatot a Megyeháza közelében, szinte közvetlenül az áru átadása-átvétele után elkapták a lesben álló rendőrök. A Vörösmarty utcai ingatlanon egyébként több, mint 1600 tő kendert foglaltak le, ami a hazai viszonyok mellett komoly fogásnak mondható.

A vádlottak közül a holland férfi tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.

RaL

Első fokon

K. S. – 13 év fegyház

K. R. – 9 év fegyház

Dr. R. J. – 11 év fegyház

J. K. – 12 év fegyház

T. S. – 9 év fegyház

A. R. – 8 év fegyház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!