Magyarország

2011.09.13. 08:02

Felfüggesztették Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát

Budapest (MTI) - Felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn késő este. A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi kormányfőt.

Budapest (MTI) - Felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn késő este. A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi kormányfőt.A képviselők 306 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyták jóvá a mentelmi bizottság indítványát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták. Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot.

A volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki a szocialista politikust a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

A szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc politikai leszámolásnak minősítette az ellene indult eljárást. Azt mondta: az ügyészség valótlant állít, hazudik, gyanúsításának egyetlen szava sem helytálló.

A sukorói beruházásról kifejtette: majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és 2500 embernek adott volna munkát. Szavai szerint akik ellenezték, a magyar emberek érdekeivel ellentétesen cselekedtek. Hozzátette, a befektetőkkel folytatott tárgyalásán jóindulatáról biztosította őket és ma is így járna el. "Ha bűn azt mondani a kormány tagjainak, a kormány irányítása alatt álló intézményeknek, hogy tegyék a dolgukat Magyarország boldogulására, akkor nem egyszer (...) hanem több tucatszor elkövettem ezt a bűnt" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ellene indult eljárás csak látszólag jogi kérdés, valójában politikai leszámolás. Véleménye szerint ezt támasztja alá az a Wikileaks portálon megjelent állítólagos amerikai diplomáciai távirat, amely alapján Orbán Viktor 2007-ben diplomatáknak azt mondta: "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed", majd hozzátette, hogy jobban szeretné "holtan látni" Gyurcsányt, mint sebesülten.

"Azt gondolom, ebben az ügyben a miniszterelnök és pártja nemcsak hogy megölni nem tud, de megsebezni sem" - fogalmazott a szocialista politikus. Megjegyezte: az eljárás megerősíti abban, hogy "alávaló hatalom" uralja az országot, és ezzel a hatalommal szemben minden tisztességes demokratának fel kell lépnie.

Hangsúlyozta azt is, jogi értelemben nem követett el bűnt, Orbán Viktor és a Fidesz szemében azonban politikai bűn, amit nem bocsátanak meg, hogy 2002-ben és 2006-ban a baloldal "meggyőző vereséget" mért rájuk. "Nem bocsátják meg azóta sem, hogy azok közé tartozom (...), akik fenyegetés, nyomásgyakorlás, tisztességtelen politikai praktikák után is kemény elvi ellenfelei Orbán autokratikus önkényuralmi rendszerének" - fogalmazott, megjegyezve, "vádlott helyett vádlója" lesz ennek a rendszernek. Polt Péter legfőbb ügyészt a miniszterelnök lojális kiszolgálójának nevezte.

A képviselőket lelkiismereti szavazásra buzdította, arra figyelmeztetve, hogy akik részt vettek "ebben a disznóságban", szégyellni fogják egyszer.

Beszédét folyamatos közbekiabálások kísérték, a kiadásáról szóló döntést pedig taps fogadta a kormánypárti, jobbikos és LMP-s padsorokból.

Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt Rubovszky György (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke ismertette a legfőbb ügyésznek a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványát és a testület támogató döntését. Kiemelte, hogy az ügyben az igazságszolgáltatásnak kell döntést hoznia, a mentelmi bizottságnak csak azt kellett véleményeznie, hogy az indítvány a volt kormányfő képviselői munkájának zavarását célozza-e.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki őt a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A Legfőbb Ügyészség szerint a volt miniszterelnök túllépte hatáskörét, amikor a befektetőkkel folytatott 2008. májusi tárgyalásán "eldöntötte, hogy a kért (...) állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes tulajdonjogát a befektetők megszerezhetik, és kizárólag a cserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként".

A volt miniszterelnök szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját, sőt szerinte azt a mentelmi bizottságnak megküldött iratok cáfolják. Mint mondta, a kifogásolt parlamenti megbeszélésen részt vevő és az ügyben folyó polgári perben meghallgatott tanúk egybehangzóan állítják, hogy a tanácskozáson nem született döntés, ő pedig kizárólag arra adott utasítást, hogy mindenki a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

A szocialista politikus ellen 2009 októberében Schiffer András - az LMP jelenlegi frakcióvezetője - tett feljelentést arra hivatkozva, hogy a sukorói King s City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésekor megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Ám Gyurcsány Ferenc szeptember elején azt mondta az MTI-nek, hogy ezek a szempontok nem szerepelnek az ügyészség érvei között.

Idén áprilisban egyébként a volt kormányfő jelentette be, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Néhány nappal később tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy együttműködik az ügyészséggel, de "Orbán Viktor meghosszabbított karjaként" tekint az ügyben eljáró ügyészekre. A kaszinóberuházásról úgy fogalmazott: a jogszabályokat betartva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.

A Népszava szombati számának adott interjúban viszont úgy fogalmazott: "mivel a Fidesz uralma kiterjed az igazságszolgáltatás bizonyos területeire is", nem biztos benne, hogy sikerül ártatlanságát bizonyítania, ám abban igen, hogy a vele nem szimpatizáló közvélemény is meg fogja érteni: ártatlan.

A parlament döntésével Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás óta az első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!