Magyarország

2011.06.06. 17:31

Taxisok demonstrálnak szerdán Budapesten

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Szerdán felvonulással egybekötött demonstrációt tart több taxisszövetség Budapest belvárosában, a fővárosi taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelve - közölte a szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke hétfőn az MTI-vel.</p>

Metál Zoltán közleménye szerint a bejelentett felvonulás - amelyet rendőrségi engedéllyel és biztosítás mellett rendeznek meg - szerda délben indul a Hősök teréről, majd a résztvevők az Andrássy út - Károly körút - Astoria - Kossuth Lajos utca - Városháza utca útvonalon a Főpolgármesteri Hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át. Ezt követően a Bécsi utca - József Attila utca - Andrássy út irányában visszatérnek a Hősök terére.

    Petíciójukban azt követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxis reform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

    A szakszervezetek szerint a Liszt Ferenc repülőtéren kialakult "áldatlan állapotokat" a Budapest Airport Zrt. nem volt képes az elmúlt hetekben hatékonyan kezelni. Mivel az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre,  nyomatékosan kérik: a további egyeztető tárgyalásokba Tarlós István főpolgármester megbízottja is kapcsolódjon be.

Átfogó taxirendeletet várnak

    A közleményben azt írták: az OTSZ nem pénzt és támogatást vár Tarlós Istvántól és a fővárosi képviselőktől, hanem arra kéri őket, hogy olyan átfogó taxirendeletet alkossanak, amelyben a szolgáltatás valamennyi résztvevője érdekében szabályozzák a taxiszolgáltatás teljes működését és annak ellenőrzését.

    Kitértek arra: eredménytelenség esetén a tervek szerint újabb demonstrációkat szerveznek, nagyobb létszámmal.

     A Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén döntött arról, hogy újabb öt évre szerződést kötnek a Budapest Airporttal a repülőtéri taxidrosztok üzemeltetéséről. A reptér üzemeltetőjének azonban számos fejlesztést meg kell valósítania, korszerűsítenie kell a közösségi közlekedés utastájékoztató rendszerét, információs pultot és BKV-s jegykiadó automatákat kell üzemeltetnie.

    Az OTSZ május 30-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük versenyhátrányba hozták a taxisokat, mivel csak a BA Zrt.-vel szerződött társaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt a reptér érkezési oldalára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!