Magyarország

2011.06.27. 20:01

OGY - Megkezdődhet a privatizációs szerződések felülvizsgálata

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Megkezdődhet a privatizációs szerződések környezet- és természetvédelmi előírásainak kormányzati felülvizsgálata, miután a parlament hétfőn elfogadta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot.</p>

A fideszes Papcsák Ferenc, valamint a KDNP-s Nagy Andor és Pálffy István indítványát egyhangúlag, 349 igen szavazattal fogadta el a Ház.

A javaslat értelmében az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy 2012. május 31-ig - az Állami Számvevőszéket tájékoztatva - vizsgálja meg az 1989. január 1. és 2010. május 29. között megkötött privatizációs szerződések környezetvédelmi, -biztonsági, természetvédelmi és kulturális örökségvédelmi pontjainak teljesítését. Az erről szóló vizsgálat eredményét a kabinetnek 2012. június 15-ig kell a parlament elé terjesztenie.

Emellett arra is felkéri a Ház a kormányt, tekintse át, hogy célszerű-e az önkormányzati tulajdonban lévő cégek értékesítéséről szóló, 1990. szeptember 30. és 2010. október 3. között megkötött szerződések környezetvédelmi, -biztonsági és természetvédelmi pontjainak teljesítését szintén megvizsgálni, és ha igen, milyen körben, szempontok alapján. E vizsgálat határideje ugyancsak 2012. május 31-e.

Ha indokolt szigorítani kell az állami, önkormányzati vagyon értékesítését

Ha a vizsgálatok eredményei indokolják, a kabinetnek 2012. június 30-ig törvényjavaslatot kell terjesztenie a Ház elé az állami vagy önkormányzati vagyon értékesítése esetén a jelenleginél szigorúbb előírások megállapítása érdekében.

A határozat szerint az Országgyűlés Magyarország természeti értékei, az épített és a természetes környezet védelme, az ökológiai egyensúly megtartása, az állampolgárok lakóhelyének és gazdálkodási területeinek megóvása, az élő környezetre biztonságos és fenntartható ipari termelés, a munkahelyek megtartása, a környezet- és természetkárosítás költségeinek megtérítése érdekében, valamint a tavaly októberi kolontári iszapkatasztrófa következményeit és tanulságait észlelve kéri fel a vizsgálódásra a kormányt.

A kormánypárti politikusok előterjesztésük indoklásában azt írták: az elmúlt években egyre több olyan ügy került nyilvánosságra, amelyben látható volt, hogy a privatizált állami vagy önkormányzati vagyon új tulajdonosai nem fordítottak elegendő pénzt a vagyonértékesítési szerződésekben foglalt környezet- és természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére, vagy teljesen figyelmen kívül hagyták azokat. Ilyen elsődleges szakvélemények fogalmazódtak meg Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája, a kolontári iszapömléssel kapcsolatban is - tették hozzá.

A határozat a közzététele utáni napon lép hatályba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!