Magyarország

2011.04.11. 15:05

Schmitt Pál: Érthető, világos alkotmány kell, ami eligazít a mindennapokban

<p>Az új alkotmánynak láthatónak kell lennie, amely nem értelmezések útján, hanem betűjében hordozva szellemét nyújt iránymutatást a mindennapi élethez - mondta Schmitt Pál hétfőn a Parlamentben napirend előtt elmondott beszédében.</p>

Minden nemzetnek kapaszkodók kellenek, jogi, szellemi kulturális alapértékek, amelyekhez nemzedékeken át ragaszkodik, amelyekkel leírja helyét a nagyvilágban. Sajnos, vannak, akik tagadják a nemzet jogát, hogy meghatározza élete kereteit, megkérdőjelezhetetlen értékeket támadnak. Történelmi tapasztalat azonban, hogy a kétkedők nem újítanak meg semmit, nem csinálnak forradalmat, nem visznek végbe nagyszabású vállalkozásokat, nem marad utánuk semmi, csak az értékek tagadása.

Aki tenni akar, az 20 évvel a rendszerváltás után éljen a történelmi lehetőséggel, és a társadalmi elvárásnak megfelelve alkossa meg az új alaptörvényt, szinte utolsóként a volt szocialista országok közül. A hatályos alkotmány 1949-ből származik, egy olyan évből, amikor karnyújtásnyira volt a közös piac gondolta és az Európa-gondolat, de Magyarország koncepciós perekkel írta ki magát Európából és elvesztette függetlenségét. Ezért jelentős, hogy akkor alkothatunk új alaptörvényt, amikor, egyfajta történelmi elégtételként, először vagyunk uniós elnökök - mondta Schmitt Pál, hozzátéve, sajnálja, hogy néhány képviselő távol maradt és a Ház falain kívülről akarja megmondani, hogy mit szeretne látni a szövegben. Mindennek megvan a maga ideje, itt és most kell megküzdeniük igazukért. Arra kérte őket, hogy tiszteljék meg a lakosságot, esküjükhöz híven a rájuk bízott népakaratot felelősséggel birtokolják és a részleteket szabályozó sarkalatos törvények megalkotásában már vegyenek részt , hogy a keretet megtöltsék tartalommal - mondta az alkotmányozás kapcsán a Parlamentben a hétfői ülésen napirend előtt Schmitt Pál köztársasági elnök.

Az új alaptörvény új élet alapjait jelenti


Minden jó gondolatra szükség van, de mindkét félre szükség ehhez. Államfőként örül, hogy megszületik az új alaptörvény, amely új élet alapjait jelenti, "bennünk kötődik a múlthoz, de általunk a jövőért is felelős". A magyarok büszkék hagyományaikra, de ez több is mint büszkeség, mert a nemzeti egység őrzése egyben is felelősség is társainkért, akiket nemzeti tragédiáink az országhatáron kívülre sodortak - tette hozzá.

Az alaptörvény-tervezet egyszerre nemzeti és európai, jogot és felelősséget állapít meg, összefogja a nemzetet, meghatározza a gazdaságpolitika pilléreit is - mondta.
Örömtelinek nevezte, hogy a szövegbe bekerült a család és a házasság védelme és hangsúlyt kapott az egészséges környezet és a fenntartható fejlődés iránti közös felelősség. Büszke rá, hogy mindehhez a himnusz kezdősora ad egy kegyelmi alaphangot, képviselve mindent, ami minket összeköt és amit az alaptörvény szövege a jog nyelvére lefordít. "Ez a néhány szó már annyi bajban segített meg minket, most saját utunkra igazít" - mondta az államfő.

Most van annyi akarat, erő az országban, hogy rendbe szedjük dolgainkat; az új alaptörvény azt fejezi ki, hogy mindenki számít. A magyar embert az érdekli, hogy az új alaptörvény garantálja-e számára a rendet, a méltóságot, szabadságjogainak gyakorlását, és még inkább, hogy hogyan lesz neki ezen elvekből következően munkája, biztonságban érzi-e magát, meg tudja-e védeni családját, biztosítani tudja-e saját és gyermekei jövőjét, erkölcsös közéletben és hivatalokban tudja-e intézni ügyeit és vajon kapnak-e megfelelő védelmet a nők, az idősek és azok, akik fogyatékkal élnek. Az alaptörvényt is olyannak szeretnék az emberek, amely ezeket a hangsúlyokat tartalmazza és hozzásegít egy sikeresebb, boldogabb élethez - tette hozzá.

A legfontosabb dokumentum lesz az alaptörvény, amely arra vállalkozik, hogy néhány oldalban sűrítse össze évszázadok tudását, tapasztalatát országról, államról, jogokról és kötelességekről. "Az utóbbi években próbára tették hitünket, számos jel utalt arra, hogy valami hiányzik". Az eddigi alkotmány - amelyet készítői is ideiglenesnek szántak - alkalmas volt arra, hogy az ország ügyeit egyik napról a másikra vinni lehessen, de a legnehezebb időkben kiderült, ez már nem elég akkor sem, ha komoly szakemberek segítik az értelmezést. Ezért az új alkotmánynak láthatónak kell lennie, amely nem értelmezések útján, hanem betűjében hordozva szellemét nyújt iránymutatást a mindennapi élethez - mondta.

Az államfő végül megköszönte az alkotmányozásban részt vevő képviselők, szakértők munkáját, illetve az embereknek, hogy javaslatokat küldtek be a szöveghez.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!