Magyarország

2011.04.26. 16:36

Schiffer: "Semmi közünk a romák elszállításához, az LMP visszautasítja a kormány rágalmazását"

<p>"Semmi közünk a romák elszállításához, az LMP visszautasítja a kormány rágalmazását". Így reagált keddi tájékoztatóján Schiffer András azokra az állításokra, amelyek szerint az MSZP és az LMP tehető felelőssé a hétvégi gyöngyöspatai események körüli nemzetközi "hisztériáért".</p>

Az LMP frakcióvezetője azt is visszautasította, hogy az LMP külföldre rohangálna segítségért a belpolitikai problémák megoldásához.. Ehelyett törvényjavaslatot dolgoztak ki és tettek le a parlament asztalára, amely a BTK módosításával a csoportos erőszaknak már a megelőzésére is hatékony védelem lenne.

A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy már a harci gyakorlatok szervezését, szervezőit is büntetni lehessen. Az indítvány megengedné, hogy a rendőrség hozzáférjen és nyilvánosságra hozzon titkos információkat csoportos szerveződésekkel kapcsolatban. Büntetéseket szabna ki az olyan csoportokkal szemben, amelyek bárkit faji, politikai vagy társadalmi hovatartozása miatt zaklatnának, különösen akkor, ha mindezt fegyverrel fenyegetve tennék. A garázdaság és a rendbontás előkészítését is bűntethetővé tenné az LMP. Az ellenzéki párt szerint ugyanis, hiába tud sok esetben a rendőrség arról, hogy például egy sport eseményen rendbontás készül, egyelőre nincs jogi
eszköze megelőzni ezt.

Schiffer András kérdésre válaszolva elmondta: nem volt titok, hogy anno az LMP-t támogatta Richard Field, de az üzletember hétvégi akciójához az ellenzéki pártnak semmi köze nem volt, egyik képviselőjük, tagjuk sem tartózkodott a településen. Ennek ellenére úgy értékelte a roma asszonyok és gyerekek elszállítását, hogy az egy kétségbeesett akció volt a rendőrség tehetetlensége miatt.

A roma asszonyok és gyerekek hétvégi elszállítását Gyöngyöspatáról a Vöröskereszt és Richard Field amerikai-magyar üzletember szervezte azután, hogy a hetek óta félelemben élő, és a hétvégi Véderős gyakorlatozástól rettegő romák ezt kérték tőlük. A Független Hírügynökségnek ezt nyilatkozta korábban Farkas Pál helyi roma referens. A csaknem 300 roma asszony és gyerek Csillebércre illetve Szolnokra történő szállítását a külföldi hírügynökségek evakuációként tudósították. A kormány képviselője, Kontrát Károly szerint, aki kedden napirend előtt szólalt fel, azonban nem volt szükség a gyöngyöspataiak üdültetésére, mert a településen március 6-a óta nyugalom és rend van, a romák nem félnek. A hétvégi nemzetközi visszhangot pedig az MSZP és LMP hisztériakeltéseként értékelte, utalva arra is, hogy Richard Field korábban az LMP választási kampányát is támogatta.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!