Magyarország

2011.04.06. 20:01

Ismét a túzokok miatt kapott intőt Magyarország

<p>Nyomatékosan felszólította az Európai Bizottság Magyarországot, hogy tegyen eleget az európai természetvédelmi jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek. A testület egy 2007-ben a Kiskunság egy védett részén épített elektromos légvezetéket tart aggályosnak, mert az "rendkívül kedvezőtlen hatással lehet egyes védett fajokra".</p>

Az 1400 m hosszú vezeték ugyanis olyan területet is keresztez, amely számos madárfaj, köztük a világszerte veszélyeztetett túzok élőhelye.

A bizottság azt is kifogásolja, hogy az építés előtt nem volt hatásvizsgálatra, ami ellentétes az uniós jogszabályokkal. Janez Potočnik környezetvédelmi biztos kezdeményezése után Magyarországnak két hónapja van rendezni a helyzetet, különben a bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Az unió kormányának számító testület 2008-ban indított jogsértési eljárást, de az ügyet 2010 elején lezárták, miután a magyar hatóságok vállalták, hogy idén áprilisig eltávolítják a vezeték veszélyes szakaszait. Ez azonban az Európai Bizottság értesülései szerint nem történt meg, ezért érkezett a szerdai felszólítás az uniós jogsértési eljárás keretében.
- Független Hírügynökség - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!