Magyarország

2011.04.19. 12:41

A magyar alkotmányról vitázott az Európai Parlament szakbizottsága

<p>A költségvetési, a demográfiai és a környezeti fenntarthatóság elvére épül az új magyar alkotmány - emelte ki Szájer József kedd reggel az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottságának ülésén, ahol bemutatta a hétfőn elfogadott alaptörvényt.</p>

A bizottság néppárti tagja kiemelte: az alkotmány korszerű, XXI. századi dokumentum, amelybe a Lisszaboni Szerződés több elemét is beemelték alkotói. Mint mondta, az Európai Unióra több helyen is utal az Európa-barát dokumentum. Szájer József megjegyezte: az alkotmányozási folyamat tíz hónapja során számos esetben félretájékoztatás, vagy félreértés látott napvilágot az európai sajtóban a jogszabály kapcsán, egyben kijelentette: minden alkotmány a nemzeti szuverenitás körébe tartozik.

Új alkotmány: szükség volt-e rá?

A magyaroknak kell dönteniük arról, hogy szükség volt-e új alkotmányra - mondta Enrique Guerrero Salom, az EP spanyol képviselője a bizottság ülésén, utalva arra, hogy a felmérések szerint a magyaroknak csak egy része véli úgy, hogy időszerű volt új alaptörvényt alkotni. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakcióban helyet foglaló politikus kiemelte: a szöveget egy párt készítette, a magyar nép pedig nem tudott népszavazáson véleményt nyilvánítani róla. Mint mondta, a Fidesz mondhatja, hogy megvolt a választók akaratából eredő szükséges többsége az alkotmány elfogadására, ám a politikai programra érvényes érv nem feltétlenül igaz az alkotmányozásra.

Hasonlóan nyilatkozott a vitában Gerald Häfner, a bizottság zöld párti tagja, aki figyelmeztetett, hogy az alkotmányos hatalom nem azonos az alkotmányozó hatalommal. Mint a német politikus kijelentette: az alkotmány nem tükrözheti egyetlen párt nézeteit, hanem arra kell törekedni, hogy megalkotásában minden politikai erő részt vegyen. A képviselő aggályosnak tartotta a bírák szolgálati idejének csökkentését is, figyelmeztetve, hogy a hatalmi ágak szétválasztása azt feltételezi, hogy az igazságszolgáltatás rendszere független a jogalkotástól.

Az új alkotmány mögött csak a Fidesz áll

Feladatunk megvizsgálni, hogy egy tagállam nemzeti reformjai nem érintik-e hátrányosan a más tagállamokkal való kapcsolatokat - mondta a vitában felszólaló Andrew Duff, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakció képviselője. Mint a bizottság brit tagja elmondta: ennek fényében érdekes az alkotmány azon része, amely a határokon kívül élő, de magyar gyökerekkel rendelkező lakosság nemzeti azonosságát kívánja felkarolni.

Magyarország eddigi alkotmánya széles támogatást élvezett, hiszen megalkotásában mindenki részt vett. A mostani alkotmány mögött azonban csak a Fidesz áll - fogalmazott a vitában Gurmai Zita, a szakbizottság alelnöke. Az MSZP által az EP-be delegált politikusnő kijelentette: bizonyos felmérések szerint a magyaroknak csak az egyharmada ért egyet azzal, hogy új alkotmány kell. Mint mondta, a hétfőn elfogadott alaptörvényt pártja ideiglenesnek és illegitimnek tekinti, és azonnal módosítani fogják, amint a magyar választók lehetőséget adnak erre.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!