Magyarország

2011.03.17. 18:41

Külföldön is érdeklődnek a magyar szabadalom, az intelligens onko-kés iránt

<p>Idén év végén már embereknél is alkalmazhatják azt az úgynevezett intelligens onko-kést, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép, vagy rákos sejtettel találkozott-e.</p>

A csütörtökön bemutatott magyar szabadalom iránt már a Harvard Medical School és a World s Best Technology fóruma is felfigyelt. Az eszközt, amelyet Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója fejlesztett ki, a ráksebészetben, az érsebészetben, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészetben lehet alkalmazni.

A Kutatóegyetemi pályázat forrásaiból kifejlesztett intelligens onko-kést jelenleg Magyarország három pontján tesztelik daganatos kutyákon. A csütörtöki bemutatón elhangzott, hogy az innovációs alap, és egyéb források befagyasztása miatt félő, hogy a speciális szike év végén már nem Magyarországon kerül piacra."Remélhetőleg az átmeneti forrástalanságot - legalább ilyen speciális esetekben, mint az onko-kés - fel tudják oldani. Mert nem lehet sikeres egy nemzetgazdaság, ha az alap és alkalmazott és hasznosító kutatás nem tudja piacképes termékké alakítani."- mondta Tulassay Tivadar a Semmelweis Egyetem rektora a tájékoztatón.

A Semmelweis Egyetem 3 milliárd forintot kapott uniós forrásból a következő három évre. Ennek az összegnek a 2/3-ada 22 kutatócsoporthoz került, a másik részét olyan műszerekre költötte az intézmény, amelyeket egyébként nem tudott volna beszerezni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!