Támogatás

2024.05.21. 09:36

A tehetséges és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket segítik

Az előző évben megkezdett munkának köszönhetően már nem csak az abaúji térségbe jut el a támogatás.

Boon.hu

Dr. Fürjes Zoltán a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a konferenciát

A Magyar Tehetségkutató és Fejlesztő Egyesület második alkalommal rendezte meg a Tehetség, Lélek, Hit című Pedagógus Konferenciáját május 8-án Miskolctapolcán.

Az egyesület egyik fő célja, hogy felkutassa és segítse a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok lehetőségeit az oktatásban. Ehhez elengedhetetlen, hogy szakmai támogatást nyújtson az őket ismerő, tanító, nevelő pedagógusok részére is. Farkas Erika a Magyar Tehetségkutató és Fejlesztő Egyesület elnöke, fejlesztőpedagógus köszöntő beszédében elmondta, hogy az elmúlt években egyre több óvodát és iskolát érintett a támogatás. Folyamatosan törekednek arra, hogy olyan támogatást, lehetőségeket adjanak a gyermekek részére, melyek maradandó élményeket nyújtanak számukra.

Részletesen kifejtette azt is, hogy az egyesület jelenlegi formájában négy éve alakult, elsődlegesen azzal a szándékkal, hogy szakmai segítséget nyújtson a gyermekek nevelésében, a tehetségek felkutatásában és fejlesztésükben. Látva és tapasztalva a térség helyzetét továbbra is az a célja, hogy helyben támogassa a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket, fiatalokat és a tehetségeket.

Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy minden nap megerősítést kap arra vonatkozóan, hogy milyen hatalmas szükség van erre. Egyre több helyről érkezik hozzá megkeresés iskolai és óvodai rendezvényekre, amely szintén erősíti a megkezdett munka indokoltságát.

Tovább folytatódik a munka

Fő feladatuk továbbra is a tehetséggondozás és a társadalmi felzárkóztatás erősítése, hogy minél több gyermeket tudjanak megszólítani, ezzel is biztosítani számukra a további fejlődés és kiemelkedés lehetőségét.

Az elnök elmondta azt is, hogy folyamatosan bővítik az önkormányzati, a kulturális és oktatási közösségi színterek palettáját. Egyre több oktatási, nevelési intézménnyel alakítanak ki napi kapcsolatot, melynek köszönhetően számos programlehetőséget biztosítanak a hármas egység megalkotásával: a gyermekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak.

A szakmai konferencia kiemelt célja, hogy a pedagógusok is kiléphessenek az intézmények falai közül és új impulzusokat kaphassanak.

 

Az egyesület elnöke az elmúlt időszakban 247 alkalommal tett látogatást és folytatott egyeztetést a térség településein, 226 szakmai találkozó valósult meg az oktatási és nevelési intézményekben, amelynek köszönhetően 2.384 gyermek részére szerveztek programokat. Mindez 233 élményórát jelentett az egyesület által szervezett eseményeken résztvevők számára. A közeljövőben is számos programot terveznek megvalósítani, amelyek előkészületei jelenleg is folyamatban vannak.

Csökkenthető a hátrány

Farkas Erika elmondta, hogy a lehetőségeket tekintve földrajzilag és társadalmilag lehetnek különbségek egy-egy térség között, de az egyesület továbbra is hisz abban, hogy megfelelő odafigyeléssel, támogatással és szemlélettel olyan jelentős eredmények érhetőek el, amelyekkel csökkenthető ez a hátrány.

További terveik között szerepel a minél szélesebb körben való ismertség elérése és a további terjeszkedés, amelynek részét képezi a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, utóbbiak esetében is biztató tárgyalásokat folytatnak.

Több naposra nőhet

A Tehetség, Lélek, Hit II. Pedagógus Konferenciát dr. Fürjes Zoltán a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, melyet számos neves előadó követett. 

 

Dr. Tóth-Szabó Kinga ME-BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézet igazgatója, Kerekes Barbara a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Pedagógiai Szolszolgálat főigazgatója, dr. Lubinszki Mária ME-BTK Tanárképző Intézet egyetemi docense és Sarka Ferenc ME-BTK Tanárképző Intézet, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke tartott magas színvonalú előadást. A nap zárógondolataként rögzítésre került a jövő évben történő folytatás is, azzal, hogy várhatóan több napos rendezvény keretében folytatják a munkát.

 

Néhány esemény az előző időszakból, a teljesség igénye nélkül:

Pszichológus előadásokat szerveztek általános és középiskolákban,

Konfliktuskezelés és önismereti tréninget tartottak több oktatási intézményben a tanulók és szüleik részére,

Utazó Planetáriumot vittek Általános Iskolákba,

Adventi kézműves foglalkozást tartottak tanulóknak, szüleiknek, hozzátartozóiknak.

Együttműködtek abban, hogy óvodás gyerekekhez juthasson el Mikulás napi zenés fejlesztő program, illetve Farsangi mulatság.

Több, mint 500 diák, szakember és szülő tekinthette meg Dr. Hevesi Krisztina pszichológus előadását Szikszó városában,

Versenyeken díjazásában vesznek részt, ahol minden résztvevő gyermeket ingyenesen támogattak egy kisebb ajándékcsomaggal,

„Tavaszi forgatag” kézműves foglalkozáson megvalósításában segítettek, ahol a tanulók díszeket készíthettek az otthonaikba.

Takarékosságra való nevelés tréninget szerveztek, ahol a gyermekek megismerkedhettek a helyes pénzhasználat lehetőségeivel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában