Magyarország

2011.03.29. 10:11

Anti-lézerblokkoló oktatás már az iskolában

<p>A szabályok szerint ugyan beszerelhető a kocsiba, de nem használható a lézerblokkoló, viszont a rendőrségnek nincs eszközparkja arra, hogy bemérje, ha valaki mégis használta.</p>

Legalábbis ez derül ki a varos.blogter.hu-n idézett parlamenti bizottsági jegyzőkönyvből. A kormányzat elsősorban a fiatalok korán elkezdett oktatását véli hatásosnak az ilyen szerkezetek használata ellen is.

A jegyzőkönyv március 7-én készült, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának ülésén, ahol az LMP nyújtott be javaslatot a lézerblokkoló jogszabályi betiltására. Azt korábban is tudni lehetett, hogy a blokkoló ugyan beszerelhető a kocsiba, viszont használni nem lehet arra a célra, amire való, azaz a rendőrségi sebességmérők megbénítására. A javaslatot a bizottság nem fogadta el.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy "a probléma azzal van, hogy a rendőri ellenőrzés során ezeket nem lehet feltárni, és a technikai eszközpark hiányzik ezeknek a mérésére, hiszen ezek rejtetten beszerelt eszközök." Vantara Gyula, a bizottság fideszes tagja szerint viszont a jogszabályok betartatása az oktatásnál kezdődik, a magyar közlekedési vezetők az első jogosítványos generáció után úgy gondolták, hogy kinevelődik az a generáció, amely már a szabályokat fogja betartani, és nem a büntetésre, hanem a közlekedők segítésére kell törekedni. Szerinte ez az oktatás elmaradt.

Schváb Zoltán helyettes államtitkár szerint viszont óvodás kortól felépítenek egy nevelési programot. Az óvodában és az általános iskola négy alsó osztályában a multimédiás eszközök használata nélkül, de az ötödik osztálytól a korszerű, úgynevezett e-learning programokat fogják bevezetni. Ehhez a parlament decemberben elfogadta a megfelelő törvénymódosítást is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!