Magyarország

2010.11.04. 16:55

Szócska: Egy év van az egészségügy átalakítására

<p>Egy év van az egészségügy átalakítására, átrendezésére - mondta Szócska Miklós a Világgazdaság csütörtöki egészségügyi konferenciáján. Az egészségügyért felelős államtitkár főbb vonalaiban felvázolta ennek az átalakításnak az alapelveit.</p>

Egyebek között arról beszélt, hogy felállítanák az állami egészségügyi fejlesztési központokat, erősítenék az alapellátást, tervezhetővé tennék a szakellátást és hatékonyabbá a betegutakat, illetve fokozatosan átalakítanák a finanszírozási rendszert.

Az állami fejlesztési központokról az államtitkár azt mondta: egy-egy ilyen központ körülbelül három megye, 1,1 millió lakos egészségügyi ellátását érintené. Ezek a központok felelnének pénzügyileg és szakmailag is a területek egészségügyi integrációjáért. Kérdésre válaszolva hozzátette: a központok felállítása még az idén megkezdődik.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre a sürgősségi ellátásra több pénz jut. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a büdzséből több milliárd forinttal többet kap, ezen kívül a terület szakemberhiányát is orvosolni kívánják, például egy Sürgősségi Akadémia felállításával. Hozzátette: az OMSZ-ről levált, magánkézbe került betegszállítás területén egységes irányítási és ellenőrzési rendszert kívánnak bevezetni.

Az eü-dolgozók helyzetének stabilizálásáról

Az egészségügyi dolgozók helyzetének stabilizálása a legfontosabb rövidtávú cél - mondta az államtitkár. Ehhez kiszámítható jövőkép kell, megfelelő képzésre és ösztönzőkre van szükség. A gyógyszerellátásnál is büntetés helyett a motiválásra kell tenni a hangsúlyt - utalt Szócska Miklós a korábbi "korbácsrendeletre". A patikaalapítás tervezett szigorúbb szabályozásáról pedig azt mondta az államtitkár: a jövő héten tárgyalnak az érintettekkel.

A bkonszolidációjáról Szócska Miklós azt mondta: elkészültek a felosztási elvek, amelyek alapján eldől, hogy melyik intézmény mennyi pénzt kaphat. A konszolidációnak több feltétele is van, így például az adatjelentés, a konszolidációs terv elkészítése. Hozzátette: abban az esetben, ha az intézmény felelőtlenül gazdálkodott, az állam beavatkozik.

A konferencia szünetében tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: nem került le a napirendről a kötelező kamarai tagság visszaállítása. Sőt, várhatóan még az idén benyújtják az erről szóló törvénytervezetet. Az otthonszülés szabályozásáról Szócska Miklós azt mondta: már valamennyi, a témában érintett szervezettel leült egyeztetni, és jó esély van arra, hogy még az év végéig kidolgozzák a szabályozás részleteit.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!