Magyarország

2010.09.28. 15:14

7 intézmény vette át a megszűntetett Egészségbiztosítási Felügyelet feladatait

<p>7 intézmény vette át a hivatalosan vasárnaptól megszűntetett Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) feladatait. A folyamatban lévő ügyeket az ÁNTSZ illetékes szervezetei illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vette át - derül ki a felügyelet honlapjáról.</p>

A törvény értelmében hivatalosan szeptember 26-án szűnt meg az Egészségbiztosaítási Felügyelet, de már augusztus 18-a óta nem fogad új panaszokat, a betegek nem fordulhatnak az ügyfélszolgálathoz kérdéseikkel. A korábban beadott panaszok egy részét az ÁNTSZ illetékes szervezetei vették át, a várólistákat pedig a kórházaknak és a szakrendelőknek szeptember közepe óta nem a felügyeletnek, hanem az OEP-nek kell megküldeniük.

Az Ebf feladatait hétfő óta 7 intézmény vette át: Az új járványügyi, közegészségügyi, védőoltásokkal kapcsolatos kérdéseket, panaszokat eztán az ÁNTSZ illetékes szerveihez kell benyújtani. Ezeken kívül szintén a tisztiorvosi szolgálatnál kell panaszt tenni a magánkórházak, magánrendelők egészségügyi ellátásával és a gyógyszertárakkal kapcsolatban is. Az ÁNTSZ felügyeli mindezek mellett az egészségfejlesztést és azt is, hogy az egészségügyi tevékenység megfelelően működik-e.

Az OEP-nél kell érdeklődni mostantól az egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásokról, az egészségbiztosítási jogviszony fennállásáról illetve hiányáról, a jogviszony-ellenőrzésről, az egészségügyi ellátáshoz kötődő utazási költségtérítésről, táppénzről. Az OEP illetékes szervénél kell TAJ-kártyát igényelni és elvesztése, megrongálódása esetén újat kérni. Szintén a pénztárnál lehet beszerezni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, itt lehet a gyermekgondozási díjjal (GYED), a terhességi-gyermekágyi segéllyel, a gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos ügyeket intézni. A közgyógyellátás keretében az OEP állapítja meg a gyógyszerkeretet, illetve a pénztár állítja ki a közgyógyellátási igazolványt is

A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány képviselői segítik a betegeket hozzájutni az egészségügyi dokumentációhoz és más jogaik érvényesítésében is. A betegjogi képviselők közreműködnek a betegek panaszának megfogalmazásában és kezdeményezhetik annak kivizsgálását is.

Az egészségügyi szabályozással, egészségpolitikával kapcsolatos kérdéseket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kell eztán feltenni. A saját és a hozzátartozói nyugellátásokkal (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj) kapcsolatos ügyeket az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon kell intézni.

A családi pótlékkal, gyermekgondozási segéllyel (GYES), egyéb családtámogatási ellátásokkal (gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás), fogyatékossági támogatással kapcsolatos kérdéseket, panaszokat a Magyar Államkincstárnak kell benyújtani. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal-tól kell érdeklődni a TB-járulék befizetéséről, a befizetések ellenőrzéséről.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!