Magyarország

2010.08.09. 10:25

Repülőnap 2010 - Új résztvevők, kuriózumok

<p>Kecskemét - Két év kihagyás után újra repülőgépek uralták Kecskemét légterét. 25 ország vonultatta fel repülőgépeit, helikoptereit a kecskeméti katonai repülőtéren. A kiállított gépek között több kuriózum is van. Ilyen például az ukrán SZU-27-es, ami öt évig tartó egyeztetés után érkezhetett Magyarországra.</p>

A rendezvény szombaton reggel a párás idő miatt két és félórás csúszással kezdődött, 20 bemutató maradt el, de a katonai gépek végül megkapták a felszállási engedélyt. 25 ország legjobb pilótái mutatták be a leglátványosabb és legbonyolultabb manővereket.

Az ilyen bemutatókon többnyire látványelemeket tesznek a programokba, de a közeli légiharc alapfeltétele a földközeli műrepülés, ami nagyon hasonlít a bemutatók manővereihez. Tehát a közeli légiharcban hasonló figurákat repülnek - mondta a Független Hírügynökségnek Ványik Attila, az Első Hajózó Század hadműveleti központ parancsnoka.

Bár Magyarországon egymás után kétszer is elmaradt a repülőnap, más országokban a pilóták több bemutatón is részt vettek. Ettől függetlenül minden bemutató újabb kihívás a gyakorlott repülőgépvezetők számára is. Kilián Nándor, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka azt mondta: nem mindegy, hogy üres repülőtér felett repül, vagy tömeg előtt, ahol akár százezer szempár szegeződik mutatványaira.

A repülőnap igazi kuriózumokkal is kedveskedett az érdeklődőknek. A hatalmas C17-es szállítógép Pápáról érkezett és negyedórás bemutatót tartott a repülőtér felett. A svájci légierő köteléke pedig bemutatta azt a manővert, amit a svájci születésű teniszcsillagról, Roger Federerről neveztek el. A statikai kiállítás legkülönlegesebb darabja az ukrán légierő SZU 27-ese, amit öt év egyeztetés után sikerült elhozni a magyar közönségnek.

A repülőnap idén is kétnapos, így, aki szombaton kimaradt a programokból, vasárnap ugyanezeket a bemutatókat még megnézheti.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!