Magyarország

2010.07.05. 19:05

Védett márka a Vöröskereszt - RTL Híradó

<p>Körlevélben szólította fel az Országos Mentőszolgálat dolgozóit, hogy minden autót, épületet tisztítsanak meg a vöröskereszttől, az ugyanis a Magyar Vöröskereszt védett emblémája, és jogosulatlan használat miatt akár 50 ezer forint büntetést is fizethetnek.</p>

Az ügy miatt jogszabályt is kellett módosítani, a betegszállítók ugyanis eddig csak akkor használhatták a busz sávot, ha egy a vöröskeresztre emlékeztető emblémát tettek kocsijuk elejére - közölte az RTL Híradója.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a Vöröskereszt Föderációtól kapták a figyelmeztetést, miszerint Magyarországon túl sokan használják a vöröskeresztet. Bár az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hivatalos emblémájában nem szerepel vöröskereszt, a biztonság kedvéért az összes mentőkocsit és állomást ellenőrzik.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint lehetnek olyan mentőkocsik, amelyek a vöröskereszttel való kapcsolat miatt hordozzák ezt az emblémát. Hozzátette: ezt most felmérik, és ha jogszerűtlen, akkor el is távolítják.

A betegszállítók egyesülete körlevélben szólította fel minden tagját, hogy vegye le a vöröskereszt emblémát, különben büntetést kell fizetniük. A betegszállítókat azonban mindennapi munkájukban is érinti a tiltás. Ők ugyanis csak akkor használhatják a busz sávot, ha autójuk elején feltüntetnek egy bizonyos emblémát. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke szerint ez az embléma tulajdonképpen egy vöröskeresztet ábrázol egy sárga mezőben és piros körben, ezért ennek a változtatását rendelte el az Egészségügyi Minisztérium. Az RTL Híradója úgy tudja: akár 50 ezer forintot is fizethet az, aki jogosulatlanul használja a vöröskereszt emblémát.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!