Magyarország

2010.07.09. 17:20

A jogvédő szervezetek is ellenzik a közbiztonsági csomag bevezetését

<p>Átgondolatlannak tartják a kormány közbiztonsági csomagját a civilek. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a tervezet indokolatlan szigorításokat tartalmaz, és ellentétes Magyarország nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettségvállalásaival is. A két szervezet ezért a törvényjavaslat visszavonását kéri a kormánytól - derül ki a Magyar Helsinki Bizottság pénteki közleményéből.</p>

A jogvédők négy fő érvet hoznak fel a közbiztonsági törvénycsomag ellen. Az első, hogy a szabálysértési jog nem lehet szigorúbb, mint a büntetőjog. A javaslat szerintük felborítja az összhangot a kettő között: a szabálysértési jogot gyakorlatilag büntetőjogi szintre emeli, miközben nem alkalmazza az elkövbetők és a sértettek közötti közvetítői eljárásokat, ami a büntetőjogban bevett megoldás.

Indokolatlannak és átgondolatlannak látják a civilek az elzárás széles körben való alkalmazását is, főleg néhány ezer forintos kár esetén. A törvényjavaslat a tulajdon elleni szabálysértések és a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel esetén vezetné be az elzárást. A javaslat megoldhatatlan feladat elé állítja a büntetés-végrehajtási intézményeket, mert a hazai börtönök jelenleg is túlzsúfoltak - teszik hozzá a civilek.

A fiatalkorúak elzárását teljeséggel elfogadhatatlannak tartják a jogvédő szervezetek. Ellentétes ugyanis a gyermekjogi egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, ha a 18 év alattiakat kis értékű szabálysértés miatt elzárással sújtják, illetve ha semmilyen alternatív szankciót nem alkalmaznak. A szabálysértést elkövető fiataloknak segítségre van szükségük, nem pedig arra, hogy kis súlyú cselekményükért több hétre megfosszák őket szabadságuktól - fogalmaz a Magyar Helsinki Bizottság közleménye.

A jogvédők azt is kifogásolják, hogy a közbiztonsági csomag megengedné, hogy bírósági titkárok bírói feladatokat vegyenek át. Ez sérti az alkotmány azon pontját, amely szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt vádat vagy egy perben a jogait és kötelezettségeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság bírálja el. A bírósági titkár nem felel meg ennek, mivel a titkárok nem rendelkeznek a bírói függetlenség alkotmányos követelményével - közölték a civilek. Az a tény, hogy a kormány ezt az aggályt az alkotmány módosításával készül megoldani, nem teszi elfogadhatóvá az elképzelést - zárul a közlemény.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!