Magyarország

2010.06.01. 17:06

VIHAR - 100 milliós kár a Mecsekben

<p>Megközelítőleg 100 millió forintos kárt okozott eddig a Mecsekben a május közepi és a mostani viharos időjárás - közölte a Független Hírügynökséggel Burián Endre, a Mecseki Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.</p>

A károk nagyjából fele a kidőlt bükkfák miatt keletkezett - jellemzően a Kelet-Mecsekben, a Pécsváradhoz közeli hegyeken, vagyis a Templom-hegyen, a Zengőn és a Hármashatárhegyen dőltek ki a fák. Összesen mintegy 10 ezer köbméter fa dőlt ki, illetve tört össze.

A károk másik felét a rendkívüli időjárás miatt az épített környezetben keletkezett károk teszik ki - tette hozzá az igazgató. Erdei utakban, átereszekben, kisebb hidakban tett kárt az özönvízszerű esőzés, míg a viharos szél több helyen esőbeállókra döntött fákat.

Az erdő talaja mélyen és erősen felázott, a fák már közepes erősségű szélben is könnyen kidőlnek - figyelmeztetett Burián Endre, aki hozzátette, a megáradt patakok váratlanul utakat, hidakat önthetnek el. Az igazgató arra kéri a lakosságot, hogy testi épségük és értékeik védelmében az erdei kirándulásokat halasszák el, az erdei utakat ne használják.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!