Magyarország

2010.06.01. 17:49

Hiába apasztják a Balatont, egyre több víz van a mederben

<p>Már a Balaton sem fér el a medrében, az erős szélben méterekre kicsap a víz a tóból a déli parton.</p>

A vízszintet két hete próbálják csökkenteni, de a folyamatos esőzések miatt semmire sem mennek a szakemberek. Szerintük lehetetlen annyi vizet leengedni a Sió-csatornán, amennyit kellene, úgyhogy a helyzet kritikus.


Két hete zubog a felesleges víz a Balatonból a Sió-csatornába. Másodpercenként 13 és fél köbmétert engednek le a tóból, de ez meg sem látszik a vízszinten. Az ugyanis nem csökkent, hanem a május 14-i 113 centiről mostanra 119-re emelkedett. A déli partot ez már elöntéssel fenyegeti, de a szakemberek tehetetlenek.

Mivel mindenhol áradások vannak, komoly belvízi problémákat okozhatna, ha még több vizet engednénk le, ráadásul úgy tűnik, hogy a Sió-meder sem bírna nagyobb terhelést - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pécseli Péter, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

Balatonfenyves az egyik legmélyebben fekvő település a déli parton. A strand már tönkrement a magas vízszint miatt. A polgármester azt mondja, az épületek védelmére már készenlétbe helyezték a homokzsákokat. Lombár Gábor szerint a 100-110 kilométer per órás szél, ami most van, még megemeli 20-30 centimétert a Balaton vízszintjét, ami egyébként is magas.

Az idén egyébként már összesen annyi vizet leengedtek a Balatonból, amennyivel kétszer fel lehetne tölteni a Velencei tavat. Ugyanakkor pár nap kánikula megoldhatná a gondokat, harminc foknál melegebb időben ugyanis naponta akár egy centiméternyi víz is elpárologhat a Balatonból - mondják a szakemberek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!