Magyarország

2010.06.04. 13:08

Az ügyész Kiss Ernő rendőrtábornok lefokozását és fogházbüntetését indítványozta

<p>Az ügyész Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok lefokozását és felfüggesztett fogházbüntetését indítványozta pénteken a Fővárosi Bíróságon.</p>

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a rendőrtábornokot ittas járművezetéssel és a hatóság félrevezetésével vádolja. Ítélet még pénteken várható.


A vádirat szerint Kiss Ernő 2007. november 23-án hajnalban a XIII. kerületi Petneházy utcában ittas állapotban gépkocsijával olyan nagy erővel ütközött neki egy ott parkoló autónak, hogy a baleset következtében még három másik autó is megsérült. Az ügyészség szerint a magasrangú rendőrtisztet a helyszínről valaki elvitte, Kiss Ernő pedig a vád szerint azt a valótlan tartalmú jelentést tette felettesének, a budapesti rendőr-főkapitánynak, hogy gépkocsiját ellopták. Kiss Ernő a vád szerint az általa okozott baleset helyszínéről felhívott egy rendőr alezredest, aki úgy döntött, hogy hivatali helyzetével visszaélve segít a tábornoknak, hogy ne indulhasson ellene büntetőeljárás. Két rendőrjárőr, akik a baleset helyszínen láthatták, hogy felettesük, a XIII. kerületi rendőrkapitányságot akkor vezető Kiss Ernő a helyszínen van, hivatali kötelességüket megszegve, nem kezdeményeztek intézkedést vele szemben. Így a tábornok mentesült az alkoholszondás ellenőrzés alól is. Mindhárom további vádlottat hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

Az ügyész péntek délelőtti vádbeszédében hangsúlyozta, hogy Kiss Ernő nem rendőrtiszthez méltóan viselkedett, ezért indítványozta, hogy a felfüggesztett fogházbüntetés kiszabása mellett fokozzák le a nyugalmazott dandártábornokot. Az időközben nyugalmazott rendőr alezredes esetében is lefokozást és felfüggesztett szabadságvesztés büntetését indítványozta az ügyész, a két rendőrjárőr esetében pedig felfüggesztett börtönt.

A tárgyalás pénteken délután Bárándy Péter védőbeszédével folytatódik. Várhatóan még pénteken, késő délután ítélet születik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!