Magyarország

2010.05.21. 11:26

A végéhez közeledik a Magyarok Nyilai utáni nyomozás

<p>A végéhez közeledik a terrorcselekményekkel kapcsolatos eljárás, melynek egyik gyanúsítottja a radikális oldalról ismert Budaházy György.</p>

A nyomozó ügyészek szerint ő volt az, a ki a Hunnia Mozgalom, illetve Magyarok Nyilai néven elhíresült csoportot megalakította és vezette, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolja azok munkáját. Az ügyben várhatóan hamarosan megkezdődnek az iratismertetések, melyben a gyanúsítottak és védőik megismerhetik a rájuk vonatkozó iratokat. Ez azonban akár hónapokig is eltarthat.


Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Független Hírügynökség kérdésére pénteken elmondta, hogy a nyomozás a végéhez közeleg. Hamarosan elkezdődhetnek az iratismertetések, melyben a gyanúsítottak és védőik megismerhetik az ügyben keletkezett, rájuk vonatkozó iratokat, erre törvényi lehetőségük és joguk van. Ez a folyamat azonban akár hónapokig is eltarthat még, újabb gyanúsítás, gyanúsítás-közlés azonban egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz már az ügyben.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a gyanú szerint a terrorcselekményekkel kapcsolatba hozott csoportot 2007 elején Budaházy György hozta létre és vezette. A társaság négy tagját még 2009 áprilisban fogták el Pest megye különböző részein, ötödik társukat pedig körözték, azonban májusban őt is elkapták. Ő tárolhatta azokat a robbanóanyagokat, melyekkel később Budaházy György utasítására két országgyűlési képviselő házánál egyszerre akartak robbantani a gyanú szerint. Az emberi élet kioltására is alkalmas robbanóanyagot focilabdákba töltötték.

Időközben az ügynek számos új gyanúsítottja lett - köztük a Jobbik bicskei elnöke, aki lemondott tisztségeiről, mikor meggyanúsították. Az ügy tucatnyinál is több gyanúsítottjának nagy része ellen a nyomozás ideje alatt újabb és újabb bűncselekményekkel kapcsolatban találtak bizonyítékokat a nyomozó ügyészek.

A gyanú szerint a csoport tagjai erőszakos cselekményekkel politikai döntéshozókat próbáltak befolyásolni. Ők felelhetnek például Hiller István és Kóka János, illetve más országgyűlési képviselők háza elleni támadásért, de Csintalan Sándor megveréséért és melegbárok elleni Molotov koktélos támadásokért, illetve az ő számlájukra írható a 100 millió forintos kárt okozó szabadszállási buszrobbantás is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!