Magyarország

2010.04.05. 05:36

A locsolkodás és a tojásgyűjtés napja van

<p>Húsvét hétfőn a hagyományok szerint locsolkodni és tojást gyűjteni indulnak a fiúk és a férfiak. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak. Az idők során azonban a kútvizet egyre inkább felváltotta az illatos kölni - mondta el a Független Hírügynökségnek Tátrai Zsuzsanna néprajztudós.</p>

A tojásfestést a Nagyhét második felében végezték a lányok, asszonyok. A legegyszerûbb módszer, amikor hagymahéjból készült lében festik meg a tojást, ezt lehet bonyolítani, például úgy, hogy utólag mintát karcolnak a tojásra, vagy elõzõleg faleveleket szorítanak rá harisnyával, esetleg viasszal rajzolnak rá különféle motívumokat. Az ügyesebbek patkolt tojást is készítettek.

Az utóbbi húsz évben a tojásfa is elterjedt Magyarországon. Ez a hagyomány Nyugat-Európából származik: barkára vagy aranyesõre akasztanak hímes tojásokat és egyéb díszeket.

A locsolkodás szokása a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hiten alapul. Eleinte kútvízzel locsolták meg a fiúk a lányokat, napjainkban azonban már illatos kölniket használnak. Régi korokban a piros színnek védõ erõt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!