Magyarország

2010.03.24. 10:28

Délután döntenek az MDF fõvárosi listájáról

<p>Szerdán délután öt órakor dönt a Fõvárosi Választási Bizottság az MDF budapesti listájáról - tudta meg a Független Hírügynökség.</p>

Eddig ugyanis azt még nem vették nyilvántartásba. A párt idõben leadta a budapesti listát, Csapody Miklós azonban kedden este bejelentette, hogy kilép az MDF-bõl. Választási szakértõk szerint a listát ez már nem befolyásolja.

Az MDF a hétfõ délután négy órai határidõig leadta a budapesti területi listáját. Ahhoz, hogy Budapesten listát lehessen állítani 8 egyéni képviselõ-jelölt indulása szükséges. Az MDF-nek Csapody Miklóssal együtt volt meg a szükséges számú, azaz a 8 induló képviselõ-jelöltje.
Csapody Miklós azonban kedden este egy televíziós mûsorban bejelentette, hogy kilép a pártból. A Független Hírügynökség szerdán reggel kereste a politikust, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

A Független Hírügynökség által megkérdezett választási szakértõk szerint Csapody Miklós kilépése nem sodorja veszélybe az MDF fõvárosi listáját.

Lövétei István alkotmányjogász azt mondta, hogy nem befolyásolja az MDF fõvárosi listáját az, hogy Csapody Miklós kedd este bejelentette lemondását, és azt, hogy "távol tartja magát egyelõre a politikai élettõl". A politikus az MDF képviselõjelöltjeként adta le ajánlószelvényeit múlt héten, így vették nyilvántartásba és így teljesítette a párt a fõvárosi lista állításának feltételeit, vagyis azt, hogy legalább nyolc budapesti választókörzetben tud egyéni képviselõjelöltet indítani az országgyûlési választásokon. Ezért nincs jelentõsége a budapesti lista szempontjából Csapody Miklós lemondásának - magyarázta Lövetei István.

Korábban Tóth Zoltán választási szakértõ is hasonlóan nyilatkozott. Azt mondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény egyértelmûen fogalmaz. Eszerint, ha már a listát bejelentette egy párt, akkor azt követõen a képviselõk személyében történt változás a listát nem befolyásolja. Ez a változás lehet az, ha a képviselõ lemond, elveszíti az állampolgárságát vagy netán meghal.

A Fõvárosi Választási Bizottság eddig még nem vette nyilvántartásba az MDF - és az LMP - budapesti listáját. Ezekrõl a szerda délután öt órakor kezdõdõ ülésen döntenek.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!