Magyarország

2010.02.10. 19:58

Minden egyéni választókerületben indít jelöltet az LMP

<p>Mind a 176 egyéni választókerületben indít jelöltet a Lehet Más a Politika (LMP).</p>

A párt választmányi tagjai mellett közismert emberek, többek között Kukorelly Endre, Bajomi Iván vagy Wildmann János is az egyéni jelöltek között van - közölte szerdán az LMP.


Schiffer András, az LMP országos listájának vezetője szerint sikerült teljesíteni a saját elvárásukat, miszerint országos párttá kell válnia az LMP-nek, így jelöltjeiket az ország összes választókerületében tudják ajánlani az állampolgárok. Az indulók többsége egy új, fiatal generációt képvisel. 6 körzetben roma származású jelöltet állít az LMP, öt helyen pedig kistelepülési polgármestereket indítanak - írják a közleményben.

Az LMP jelöltjeinek el kellett fogadniuk a párt kongresszusán megszavazott etikai kódexet, mely szerint, ha a parlamentbe kerülésük után kilépnének a pártból vagy a frakcióból, akkor lemondanak a mandátumukról is.

A párt szerdai tájékoztatóján Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke azt mondta: minden más pártnál több nővel, többségében helyben lakó, a választókerült problémáit jól ismerő egyéni jelöltekkel indul az LMP az idei országgyűlési választásokon. Az országos listán is minden harmadik jelölt nő, egyéniben ugyancsak az LMP indítja a legtöbb, összesen 33 női jelöltet. Az MSZP valamint a Jobbik egyéni jelöltjei között 14, a Fidesznél pedig mindössze 8 nő indul - tette hozzá.

Az LMP jelöltjeinek 68 százaléka a választókerületben él, de a többiek is kötődnek valamilyen módon a választókerületükhöz. A jelöltek 44 százaléka korábban részt vett valamilyen civil szervezet munkájában, ám csupán 8 százalékuk politizált már korábban, főleg helyi szinten valamelyik másik pártban - olvasható a párt közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!