Magyarország

2008.12.05. 15:47

Továbbra sincs megállapodás a MÁV és a VDSZSZ között

<p>A pénteki egyeztetésen sem tudott megállapodni a MÁV Zrt. és a VDSZSZ, így továbbra is sztrájkkal fenyeget az érdekképviselet. A vasúttársaság a jövő évre érvényes kollektív szerződésről is elkezdte a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Az egyeztetéseket jövő szerdán folytatják.</p>

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) legkésőbb a jövő hét végéig határozatlan idejű, országos sztrájkot hirdet, ha az elkövetkező napokban nem születik megállapodás. A szakszervezet a MÁV CARGO eladásából származó, fejenként 250 ezer forintos részesedést, a kiszervezett leányvállalatok dolgozói számára pedig 10 százalékos kiszervezési pótlékot követel. Ez az alapbér 10 százaléka lenne 2008. januárjáig visszamenőleg.

A kollektív szerződésről is elkezdődtek a tárgyalások. A MÁV csak egy évre kötne szerződést a dolgozókkal, tekintettel a bizonytalan gazdasági helyzetre - mondta a Független Hírügynökségnek a MÁV Zrt. szóvivője.Sigulinszki Tibor cáfolta Gaskó István VDSZSZ elnök csütörtöki nyilatkozatát, amelyben elfogadhatatlannak nevezte a MÁV 1,8 százalékos béremelési ajánlatát. A vasúttársaság szóvivője emlékeztetett rá, hogy amíg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban nincs megállapodás a 2009-re javasolt bérekről, addig a MÁV sem tesz erre ajánlatot. Amennyiben nem születik megállapodás a kollektív szerződés ügyében, akkor a vasúttársaság dolgozói jövőre a Munka Törvénykönyvében rögzített juttatásokat kapják meg - tette hozzá a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!