Magyarország

2008.09.29. 12:51

Leállt a BAMCO a 4-es metró építésével

<p>Átmenetileg leállt hétfő reggeltől a szerződésben vállalt munkáival az Etele téren és a Szent Gellért téren a BAMCO konzorcium - tájékoztatott közleményében a DBR Metró Projekt Igazgatóság.</p>

 A közlemény szerint még a kárenyhítési kötelezettségének sem tett eleget a BAMCO, azaz úgy függesztette fel a munkálatokat, hogy azzal más kivitelezők előrehaladását is akadályozza. A tárgyalások tovább folytatódnak.

A BAMCO múlt hét végén közölte, hogy a tervek módosítása miatt többletmunkája keletkezett, amiért több pénzt akar kapni. A DBR Metro vitatta ezt. A DBR tájékoztatása szerint a BAMCO eddig csaknem 150 követelést nyújtott be a beruházóhoz, amelyekben a többletköltségeik megtérítését kérik, összesen 37 milliárd forint értékben. A DBR ezek közül 25-öt tartott jogosnak, az ezekért járó 1,6 milliárdot folyamatosan fizetik ki a BAMCO-nak.

A konzorcium szerződése az összes munkát beleértve összesen 44 milliárdról szól. A DBR Metro ugyanakkor leszögezi, hogy a folyamatos fenyegetőzések, illetve az átmeneti leállás hatására is csak jogos és indokolt követeléseket tud teljesíteni. A tárgyalások folytatódnak.

Az alagútépítés már hetek óta szünetel, hiszen a konzorcium nem kért időben engedélyt a Gellért téri átkötő alagút kivitelezéséhez. Ezeken kívül az Etele téri pajzsindító akna és néhány szellőző alagút építésében érdekelt a cég.

Valamennyi további helyszínen - ideértve az összes állomást, az Etele téri pajzsindító aknán kívül az ottani állomást, sőt a Gellért téri állomás nem BAMCO által épített elemeit is - az ütemtervnek megfelelőn halad a munka, a metróépítésnek csak egy kis részén szünetel jelenleg a munkavégzés.

A Fővám téri peronalagútnál kialakult késedelem miatt a mostani leállás egyelőre nincs hatással a projekt befejezésére. A DBR álláspontja szerint a "túlreagált lépésért", az ebből következő esetleges szerződésszegésért és az okozott károkért a teljes anyagi és jogi felelősséget a konzorciumnak kell vállalnia. A projektigazgatóság úgy tudja, hogy a BAMCO-nak nemzetközi viszonylatban ez nem az első ilyen megnyilvánulása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!