Kazincbarcika hírei

2011.03.03. 19:02

456 millió forintos Volán-beruházás

<p>Kazincbarcika - Az utasok március 3–tól újra használhatják a Borsod Volán Zrt. felújított autóbusz-állomását Kazincbarcikán.</p>

Megújult a Borsod Volán Zrt. kazincbarcikai autóbusz-állomása az ÉMOP pályázat eredményeként, és hamarosan indul a társaság utastájékoztatási rendszereinek fejlesztése a miskolci, kazincbarcikai, ózdi, tiszaújvárosi, mezőkövesdi, encsi és edelényi autóbusz-állomásokon – jelentette be Sárközi György vezérigazgató a csütörtöki barcikai átadási ünnepségen.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-Magyarországi Operatív Program keretében közzétett pályázati felhívására, a „Menetrend szerinti közösségi közlekedés logisztikai és információ technológiai (IT) fejlesztése a Borsod Volán Zrt.-nél” címmel nyújtottunk be pályázatot 2009-ben – hangoztatta a vezérigazgató. A 455,9 millió forintos projekt 395,1 millió forintos állami és EU-s támogatással valósul meg 2012. év közepéig.A projekt első szakaszában a kazincbarcikai autóbusz-állomás bővítése és épületrekonstrukciója zajlott 2010. augusztus 10-től és zárult le ez év februárjának végén, közel 160 millió forint értékben. Használatba március 1-jén vették, az ünnepélyes átadás március 3-án volt.

Négy irányból

Mostantól kezdve akadálymentesen közelíthető meg a barcikai autóbusz-állomás. Elkészült az épület teljes homlokzati rekonstrukciója, nyílászáró cseréje, belső korszerűsítése és hőszigetelése. Az utas-váróteremben találhatók az elővételi pénztárak és a büfé, és akadálymentesített mosdó is helyet kapott az állomáson. A pályaudvar bővítése során a várakozó autóbuszok számára 25 új parkolóállást, továbbá 12 személyautó tárolására alkalmas P+R parkolót, illetve kerékpártárolókat alakítottak ki – újságolta Demeter Péter projektmenedzser. Négy irányból tudják az utasok megközelíteni vagy elhagyni az állomás területét, szabályozott módon, felfestett gyalogátkelőhelyeken. Az utazóközönség tájékoztatása a megállóhelyi indulási jegyzékeken kívül az információs forgalmi szolgálat útján, illetve elektronikus utastájékoztató rendszeren keresztül történik. A segítséggel élők napi utazásának megkönnyítését, a segítségnyújtást az Észak-Magyarországi Oktatási és Közlekedésfejlesztési Kft. által kifejlesztett SOS információs oszlop biztosítja. Munkatársaink munkakörülményei is nagyban javultak, hiszen jóval több hely, kényelmesebb, korszerű, ergonómikus, megújult irodák, pihenő- és mellékhelyiségek állnak rendelkezésükre. Az átalakítást és felújítást a barcikai székhelyű DMT-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte.

A fejlesztés következő szakaszai a kazincbarcikai autóbusz-állomáson kívül a társaság többi, saját tulajdonú autóbusz-állomását is érintik (Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros, Mezőkövesd, Edelény és Encs). A második szakaszban valósítjuk meg a komplett, korszerű utastájékoztatási rendszert, mely lefedi az indító fedett/nyitott kocsiállásokat, fedett peronokat és várótermeket. Valamennyi érintett állomáson helyet kap az SOS-INFO oszlop is. A projekten belül autóbuszokra telepítünk GPS alapú járműkövető és fedélzeti rendszert, mely pontos információt szolgáltat majd a járművek időbeni és térbeni mozgásáról. A pályázati projekten kívül a társaság valamennyi autóbuszát bevonjuk a rendszerbe.

Örömmel fogadják

Az informatikai fejlesztések közbeszerzési eljárásai a következő hónapokban indulnak, és 2012. közepére zárul le a teljes beruházás. A fejlesztéseket, a szolgáltatásaink színvonalának javítását reményeink szerint utasaink is örömmel fogadják majd, hiszen nagyon ráfért már ez autóbusz-állomásainkra –  fogalmazott Demeter Péter projektmenedzser.

Dr. Simonyi Zsuzsanna, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfólió menedzsere a projekt jelentőségét ecsetelte a tulajdonos MNV Zrt. szemszögéből. Szólt arról is, hogy amikor 2016-ban lejár a Volán helyközi szerződése, a lényegesen jobb szolgáltatási körülmények következtében nem lesz majd akadálya az újabb hosszabbításnak.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere elégedettségét fejezte ki e jelentős buruházásért, mely a város szinte valamennyi lakosát érinti a munkába vagy iskolába járás vagy az egyéb célú utazás miatt. Ezután a szalagátvágással Sárközi György vezérigazgató ünnepélyesen átadta az állomást használatra az utasok képviseletében Szitka Péternek, és üzemeltetésre a Borsod Volán Zrt. barcikai részlegvezetőjének, Kalmár Imrének. Végezetül Baffi József műszaki igazgató bemutatta a beruházást a jelenlevőknek.

BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!