Önkormányzati választás

2019.10.13. 07:00

Kérdések és válaszok

Összegyűjtöttünk néhány gyakran felmerülő kérdést és a válaszokat rájuk.

Ha mozgóurnára van szükség

Ha valaki a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag az említett esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (például munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe.

Mozgóurnát online módon az ügyfélkapus azonosítás segítségével a szavazás napján 12 óráig lehet igényelni.

Írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján mozgóurnát a szavazást megelőző második napon, azaz ma 16 óráig a helyi választási irodánál vagy a szavazás napján, azaz vasárnap 12 óráig a szavazatszámláló bizottságnál lehet igényelni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.


Ki választható helyi önkormányzati képviselőnek, illetve polgármesternek?

A választáson mindazok választhatók, akik választójoggal rendelkeznek, továbbá a külföldön élő magyar állampolgárok is elindulhatnak a választáson; a helyben lakás nem feltétel.

Hogyan értesülnek a választópolgárok a szavazás helyéről, idejéről?

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményben, értesítővel tájékoztatta a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és arról, hogy melyik szavazókörben adhatják le szavazatukat. Az értesítőket a Magyar Posta kézbesítette. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig postázták az értesítőt.

Mi történik, ha valaki nem kapott levélben értesítést a választáson való részvételének lehetőségéről?

Ha valaki nem kapta meg a választási értesítőt, akkor a helyi választási iroda vezetőjénél jelezheti ezt, aki új értesítőt állít ki. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje.

Mi történik, ha valaki elvesztette az értesítőjét?

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. Személyi okmánnyal igazolhatja magát a választó. A www.valasztas.hu honlapon mindenki megtalálhatja, hová lehet menni szavazni.

Mi történik, ha valaki az értesítő küldése időpontjában még nem töltötte be a 18. életévét?

Azoknak, akik az október 13-ai választásig betöltik 18. élet­évüket, mindenképpen meg kellett kapniuk az értesítőt.

 

Kik választhatnak?

  • Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen.
  • Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen.
  • A Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen.
  • Nincs választójoga annak, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt kizárt ebből a jogból. Szintén feltétel a nagykorúság (betöltött 18. életév, illetve 16. életév feletti házas vagy elvált személy).
  • Azoknak, akik két lakcímmel – egy állandóval és egy ideiglenessel – rendelkeznek, lehetőségük volt eldönteni, melyik helyen szeretnék leadni a voksukat. Csak azoknak volt azonban lehetőségük az ideiglenes lakcímük szerinti helyen szavazni, akik már a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 26-án is bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeztek. Az ideiglenes lakcímen történő szavazást kérelmezni kellett, a kérelmet augusztus 8-tól október 9-én délután 16 óráig lehetett benyújtani. Aki ezt nem tette meg, állandó lakóhelyén szavazhat.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!