Labdarúgás

2024.04.22. 13:57

Fekete üstökös a DVTK egén

A diósgyőriek szombati ötödik gólját egy 18 éves fiatal szerezte, aki először volt keretben.

Fekete Vince (pirosban) szerezte a DVTK ötödik gólját a Debreceni VSC ellen, szombaton

Fotó: DVTK

Kuriózumnak számító tettet hajtott végre szombaton este Fekete Vince, aki a DVTK játékosaként, élete első NB I-es meccsén, a 77. percben csereként beállva, góllal mutatkozott be. A Debreceni VSC elleni hazai összecsapáson, a 94. percben szerzett találatával eldőlt, hogy a vendégek nem szerezhetnek pontot, az ifjú játékos góljával alakult ki az 5-3-as végeredmény.

Mit lehet tudni?

És, hogy ki az üstökös, mit kell, mit lehet tudni róla?

A 18 éves, 2005. július 9-én született Fekete Vince, eddig nem volt tagja a DVTK 29 fős felnőtt keretének. És ezzel összefüggésben – szemben azzal, hogy a felnőtt kerethez tartozó tizenéves kortársai, Demeter Milán és Szamosi Ádám néhány meccsen már koptatták a kispadot (előbbi 13-szor, utóbbi 4-szer volt cserék között), de élvonalbeli meccsen még nem jutottak szóhoz, – a Debreceni VSC ellen az ötödik gólt szerzett ifjú eddig még egyszer sem volt meccskeretben, NB I-es bajnokin.

És szemben azzal, hogy Demeter M. és Szamosi már a DVTK januári, spanyolországi edzőtáborában is részt vett, további három fiatal, Dojcsák Bence, Szőke Áron és Kuznyecov Dániel társaságában, Fekete Vincének három hónapja még nem sikerült ebbe a körbe belekerülnie. Abban a hatosban sem szerepelt a neve, amelyet a DVTK hozott nyilvánosságra 2023 augusztusában, amikor több ifjú játékossal kapcsolatban jelentették be, hogy profi szerződést kaptak (Demeter M. és Szamosi mellett Bacsa Benjámin, Vincze Dániel, és a bosnyák ikerpár, Patrik Zrnic, és Marsel Zrnic volt az, akiknek a profi szerződéskötését kommunikálták).

Öt éve

Fekete Vince öt éve lett a DVTK játékosa, 14 esztendősen, 2019-ben. A Nyíregyházán született fiú előbb a Kótaj SE játékosa volt, majd a szerepelt a Nyíregyháza Sportcentrum, és a Nyíregyháza SFC utánpótláscsapataiban, mielőtt Diósgyőrbe igazolt. A támadó 2022. szeptember 8-án, mint DVTK-s labdarúgó lépett pályára a magyar U18-as válogatottban, az Üzbegisztán korosztályos csapat elleni, 2-1-re megnyert felkészülési meccsen, amelynek során egy félidőnyi játéklehetőséget kapott, csereként. Fekete Vincének eddig ez volt az egyetlen utánpótlás válogatott mérkőzése, ami után néhány hónappal, egy éve, vagyis tavaly áprilisban, a DVTK első csapatát működtető gazdasági társaság szerződést kötött vele.

A Debreceni VSC ellen góllal debütált fiatal ebben az évadban 20 NB III-as mérkőzésen szerepelt a Diósgyőri VTK tartalék F4R együttesében, 16 alkalommal volt kezdő, 4-szer pedig csere, és ezeken a találkozókon összesen 4 gólt szerzett (legutóbb tavaly októberben talált a kapuba). Ugyancsak ebben az évadban, az U19-es bajnokság három mérkőzésén is szerepelt piros-fehér színekben, és két alkalommal iratkozott fel a gólszerzők közé (egy idén februári mérkőzésen, amelyen duplázott). 

Radenkovic szavai

Fekete Vincéről, a DVTK szakvezetője, Vladimir Radenkovic, a szombati meccs után a következőket nyilatkozta:

– Az életkor nem számít, ha valaki megérdemli, hogy játsszon, akkor az megkapja a lehetőséget. Fekete Vincében nagy fejlődési lehetőséget látok, hatalmas potenciált, hiszen az jellemző rá, hogy a befejezéseknél rendkívül nyugodt, higgadtan oldja meg helyzeteket, nem csak a befejezéseknél, hanem a 16-oson belül is jól érzi magát. Azt is elárulom, hogy már szerettük volna hamarabb a felnőtt csapat keretéhez felhozni, és egy ideje már gondolkoztunk ezen, viszont a mostani mérkőzés alapján kiderült, megérdemli, hogy velünk dolgozzon, és hogy hosszú távon is számítsunk rá.

Fekete elődje, Boros
Ettől, Fekete Vincéénél nagyobb durranása is volt már diósgyőri fiatalnak. Kilenc éve, 2015. május 23-án, a Nyíregyháza SFC – DVTK (1-2) NB I-es bajnokin, az akkor 17 esztendős Boros Gábor, a piros-fehéreknél a 88. percben csereként lépett pályára, és a 90. percben győztes gólt szerzett, az akkor Vitelki Zoltán edző által irányított csapatban.

Boros Gábornak összesen 6 élvonalbeli meccs jutott eddig, mind a DVTK-ban, és ezt követőn NB II-es és NB III-as csapatokban futballozott (Kazincbarcikai SC, Budafoki MTE, Eger SE, Mosonmagyaróvári TE, FC Tiszaújváros). Jelenleg, tavaly nyár óta, az NB III-as Punok FC labdarúgója, és az Észak-keleti csoport legeredményesebb játékosa, góllövőlistájának vezetője, aki 24 bajnokin ebben az évadban 26 gólt szerzett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!