Kosárlabda

2022.10.11. 09:42

Nagy lehetőség kapujában a kosarasok

A nyertes a rangosabb, a többiek pedig a „szerényebb” kupában folytatják nemzetközi szereplésüket.

Fotó: Vajda János

Nagy várakozás előzi meg a DVTK Arénában október 11-én kezdődő kosárlabda Euroliga selejtezőt, amelynek gyakorlatilag nem lesz vesztese. A nézők kedden, szerdán és csütörtökön egyaránt 18 óra 30 perctől szurkolhatnak: a diósgyőrieket kedden és szerdán láthatják, csütörtökön pedig a két vendégcsapat csatáját tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagy közönséget várnak

A házigazda DVTK HUN-Therm mellett Miskolcon szerepel az izraeli Elitzur Ramla és a török Botas SK gárdája. Mindhárom országban magas szinten művelik ezt a sportágat, ez pedig garancia arra, hogy a műfaj kedvelői színvonalas meccseket láthatnak.
– A külföldi küldöttségek hétfőn érkeztek meg – mondta Szabó István, a diósgyőriek technikai vezetője, majd így folytatta: – A torna első helyezettje jogot szerez arra, hogy az Euroliga csoportkörében folytassa menetelését, a második és a harmadik pedig az Európa Kupában indulhat. A sorsolást még júliusban készítették el és akkor még nem volt ismeretes a rendező „személye”. Miután mi lettünk a házigazdák, csak a neveket kellett behelyettesíteni és a lebonyolítás úgy jött ki, hogy a DVTK HUN-Therm kedden és szerdán játssza meccseit és az utolsó napra marad az izraeliek és a törökök egymás elleni küzdelme. Mivel a városban, sőt a megyeszékhely más településein élők is kedvelik a kosárlabdát és az együttesünket, így biztosak vagyunk abban, hogy szép számú nézősereg előtt lépünk pályára. Az NB I-es találkozókon több százan ültek a széksorokban, ennek következtében arra számítunk, hogy akár meg is duplázhatjuk a publikumot.

Kiváló játékosokkal    

– Az izraeliek feltérképezése nehézségeket jelentett nekünk – kezdte Völgyi Péter, a diósgyőriek vezetőedzője, majd így folytatta: – Bár volt felkészülési mérkőzésük, de erről nem készült felvétel. Ezért az a taktikát folytattuk, hogy az egyéni feltérképezésükre összpontosítottunk és arra az egyszerű következtetésre jutottunk, hogy minden poszton kiváló játékosokkal rendelkeznek, továbbá az izraeli sportolóik is képesek meghatározó teljesítményt nyújtani. Úgy kell kalkulálnunk, hogy a külföldi kontingenssel egyetemben egyszerű, de nagyszerű támadójátékot adnak majd elő. A végkövetkeztetésünk pedig az, hogy velük keveset, magunkkal viszont annál többet kell foglalkoznunk, ez azzal egyenlő, hogy a saját játékunkat akarjuk előadni velük szemben. A sorsolásunk azt adta, hogy játék közben a törököket sem látjuk addig, amíg összecsapunk velük, lévén az izraeli–török meccs akkor lesz, amikor már mi túljutottunk rajtuk. Az európai-ázsiai gárda jól kezdte a török bajnokságot és szinte bizonyosan hasonló játékerőt képvisel, mint a Közel-keletiek.

Forgatókönyvek

Arra a kérdésre, hogy milyen elképzelésekkel vágnak a tornának, Völgyi Péter a maga sajátos humorát bevetve így felelt:
– Célunk természetesen az első hely megkaparintása, de több forgatókönyvünk is van. Az lenne a legszerencsésebb, ha kedden és szerdán is győznénk, mert ebben az esetben csütörtökön nyugodtan dőlhetnénk hátra a fotelünkben és „valamit” kortyolgatva szemlélhetnénk a számunkra tét nélküli izraeli–török derbit. Boltot kötöttem a lányokkal: abban maradtam velük, hogy ráerőltetjük akaratunkat a riválisainkra és érvényesítjük a hazai pálya előnyét. Két lépésre vagyunk a sikertől, egészséges önbizalommal és némi izgalommal, de tettre készen várjuk a találkozóinkat. Keretünk egyik, másik tagját apró sérülések zavarják, ezek azonban nem hátráltatják őket a szereplésben. Mindenki a fedélzeten van és már teljes értékű harcosként számíthatunk az ausztráliai világbajnokságon szerepelt légiósainkra, akiktől sokat várunk. 

Kosárlabda: a selejtező programja

Október 11., kedd (DVTK Aréna)
18.30: Elitzur Ramla (izraeli) – DVTK HUN-Therm

Október 12., szerda (DVTK Aréna)
18.30: DVTK HUN-Therm – Botas SK (török)

Október 13., csütörtök (DVTK Aréna)
18.30: Botas SK – Elitzur Ramla


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!