NB I

2022.07.31. 12:14

Besirovic beadta, Jurina befejelte

Döntetlennel kezdte a pontvadászatot a dél-borsodiak élvonalbeli futballcsapata.

KT

Jurina (fehérben) szerezte a mezőkövesdiek gólját Fotó: NS/Meder István

Az NB I-es bajnokság 2022/23-as idénye őszi szezonjának első fordulója Újpestre szólította a sárga-kékeket. A Mezőkövesd Zsóry FC együttesében öt új fiú (Kállai K., Schmiedl, Bobál, Nagy G. és Molnár G.) lépett pályára, a gárdát pedig a manapság divatos 5–3–2-es hadrendben küldte a gyepre Supka Attila vezetőedző.

Katona lövésével

A vezető gólnak mindig nagy jelentősége van, ezt Molnár G. már az 1. percben hozhatta volna, de célzásába hiba csúszott, és Banai mentette a menthetőt. Nem sokkal később a fürdővárosiak hálójába került a labda, az ismétlések azonban egyértelmű leshelyzetet mutattak, így a játékvezető szabadrúgást ítélt kifelé. A jó iramot és a változatos küzdelmet csak az eladott labdák tompították, közben kitűnt, hogy a játékszert birtokló játékosokat nyomban letámadták, így olykor nehézségekbe ütközött az akciók kialakítása. Az MZSFC-t mozgató Cseri gyakran ívelte a védők mögé a labdát, vagy ugratta ki társait, míg a lila-fehérek sok adogatással keresték a védők közötti réseket. Tordai remek közbeavatkozásokkal vétette magát észre, aztán fél óra elteltével kissé alábbhagyott a lüktetés. Teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül jutott előnyhöz az Újpest, és a házigazdák kevéssel a szünet előtt, szöglet után, Diaby révén a jobb kapufát is jegyeztek.

Tordai remekelt  

Mivel a kövesdiek hátrányba kerültek, biztos volt, hogy mesterük változtatni fog, és ez be is következett. A halvány Molnár G.-t Drazicra cserélte Supka Attila, aki később markánsan belenyúlt a mérkőzésbe, és később kiderült, hogy döntései őt igazolták. A fáradó Cseri helyett a támadások szervezéséhez és a pontrúgásokhoz értő Besirovicnak adott bizalmat, míg a jobb oldali védő Kállai K.-t a csatár T. Kissel váltotta fel. A tréner ezáltal feladta a passzív harcmodort hozó öt védős rendszerét: Schmiedl került jobbra, Karnitski maradt középen, Bobál pedig a bal oldalon, míg Vajda S. feljebb lépett a középpályára. Ennek következtében enyhe mezőnyfölényt harcoltak ki a „matyók”, az Újpest viszont abban bízott, hogy a fellazult alakzatot kontrákkal tudja majd zavarba hozni. Az tény, hogy Bjelos két százegy százalékos ziccert ügyetlenkedett el, Drazic meg a 80. percben volt gyámoltalan. A felek a hajrában az eredmény tartására rendezkedtek be, ennek ellenére Koné a 91. percben meccslabdát rontott, de azt is írhatjuk, hogy Tordai – a mezőny legjobbja – újabb foghatatlan lövést hárított.

Sportszerűen harcoltak  

A végig nyílt összecsapáson, a helyzetek alapján, a fővárosiak közelebb álltak a győzelemhez, ettől függetlenül a Mezőkövesd sokat tett az ikszért, amelyet indulásnak remek eredményként könyvelhet el. Egységesek voltak és csapatként jól funkcionáltak Jurináék, mégis vitathatatlan, hogy látogatók portása, Tordai volt a csata hőse. A kilencven perc krónikájához tartozik még, hogy a kövesdiek rendkívül sportszerűen harcoltak, első osztályú találkozót, ráadásul vendégségben, ritkán hoz le egy társaság sárga lap nélkül – Bobálék ezt tették.

A gólok története

35. perc: jobb oldali szöglet után a vendégek nem tudtak felszabadítani, a labda Katona elé került. A csatár a tizenhatoson kívülről lőtt, a játékszer pedig Karnitskit érintve, egy pattanás után laposan a kapu közepébe vágódott, 1–0.

65. perc: Besirovic jobb oldali szögletére Jurina nagyszerűen emelkedett és 5 méterről a kapu jobb oldalába fejelt, 1–1.

A tények

Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (1–0)

Budapest, 3023 néző. V.: Pintér Cs, (Vígh-Tarsonyi, Szert).

Újpest FC: Banai (6) – Csongvai (5), Diaby (6), Kuusk (5) – Pauljevic (5), Antonov (6), Onovo (6), Mack (5), Ljujic (5) – Katona (6), Bjelos (4). Vezetőedző: Milos Kruscic.

Mezőkövesd Zsóry FC: Tordai (7) – Kállai K. (6), Schmiedl (6), Karnitski (6), Bobál (6), Vajda S. (5) – Cseke (5), Nagy G. (6), Cseri (6) – Molnár G. (4), Jurina (6). Vezetőedző: Supka Attila.

Csere: Molnár G. helyett Drazic (5) a 46., Cseri helyett Besirovic (6) a 62., Kállai K. helyett T. Kis (4) a 62., Mack helyett Kastrati (–) a 70., Ljujic helyett Koné (–) a 80., Katona helyett Simon K. (–) a 87., Jurina helyett Selmani (–) a 87., Nagy G. helyett Madarász (–) a 93. percben.

Sárga lap: Mack a 29., Bjelos a 63., Pauljevic a 64., Csongvai a 68. percben.

Gólszerző: Katona (1–0) a 35., Jurina (1–0) a 65. percben.

Milos Kruscic: – Sok gólhelyzetünk volt a mérkőzésen, így nem ezt az eredményt érdemeltük. Bjelos előtt adódott egy nagy ziccer, ha belövi, akkor kettő–nulla, és vége a mérkőzésnek, ehelyett az ellenfelünk egy rögzített szituáció után egyenlített. Szomorú vagyok amiért két pontot elveszítettünk, ugyanakkor örülök annak, hogy látszik, jó csapatunk lesz.

Supka Attila: – Az egy pontnak természetesen örülünk, ugyanakkor a játék hagyott kívánnivalót maga után. Nem azt a teljesítményt nyújtottuk, amit az edzőmérkőzéseken produkáltunk. Ez annak tudható be, hogy az első tétmérkőzésünket vívtuk, de védekezésben akkora hibákat nem követhetünk el, mint ezen a találkozón. Az első félidő nem volt olyan volt, mint amilyet vártunk, a második játékrészben már adódtak lehetőségeink, de közben Tordainak kétszer is bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy ponttal távozzunk a fővárosból. Agresszivitásunk is kívánni valót hagyott maga után, ugyanakkor előttünk is adódott két nagy ziccer, ezeket be kellett volna rúgnunk. Van hová fejlődnünk, viszont a következő, Kisvárda elleni meccsre önbizalmat ad számunkra a pontszerzésünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!