Labdarúgás

2022.06.22. 10:01

KBSC: más stratégia mentén

Barcikán a „nagy nevek” helyett inkább sikerre éhes játékosokat igazoltak, igazolnak.

Molnár István

Forrás: Bujdos Tibor

Hétfőn elkezdte a felkészülést az NB II. 2022/23-as évadára a KolorCity Kazincbarcika SC labdarúgócsapata. Amint az köztudott, az észak-borsodiak magabiztos teljesítménnyel nyerték meg az NB III. Keleti csoport 2021/22-es évadjának küzdelemsorozatát, és vívták ki ezzel a jogot az osztályváltásra. A hét első napján erő-, dinamikaiállapot- és állóképesség-felméréseket tartottak, súlyméréssel, valamint zsírszázalék- és csontsűrűségméréssel kiegészítve, kedden viszont már elkezdődött az a munka, ami magát az edzéseket jelenti. 

Nem volt kérdéses 

– A szünet első két hétében barátokkal voltam, pihentem, hódoltam a hobbimnak, a harmadik héten azonban már dolgoztam, az edzésterveket, illetve a stratégiát próbáltuk összerakni, átnézni a szakmai stábbal – vágott bele Varga Attila, a barcikaiak vezetőedzője, aki mint azt a helyzet is jelzi, folytatja a tavaly nyáron elkezdett munkáját a KBSC-nél. – Mindkét részről, az enyém, és a klub oldaláról is mutatkozott arra hajlandóság, hogy együtt folytassuk. Jól érzem magam Kazincbarcikán, ugye jött a siker is, elértük azt, amiért közösen dolgoztunk, ami azért mindig könnyebbé teszi, teheti ezt a dolgot. A klub részéről beletett energia és anyagi lehetőségek maximalizálva voltak, a játékosok részéről az áldozatvállalás, illetve a lemondásokkal járó profi hozzáállás szintén megvolt, és a játékosok minősége is egyértelmű volt a harmadosztályban. Biztos kellett valamelyest az én munkám is, de globálisan egy egész jó közeg jött össze, klubszinttől egészen a szakmai stábig, ami addig vezetett bennünket, hogy feljutottunk. Hamar, már áprilisban elkezdődtek a tárgyalások, és korán a tudtomra hozták a vezetők, hogy mindenféleképpen velem képzelik el a folytatást, ami nagyon jólesett. Az ilyen szituációknál, bajnoki címnél jöhetne ajánlat máshonnan, de mivel érzem a megbecsülést, a szeretetet, a szimpátiát, megvan a szakmai szabadság, jó morál alakult ki, nem volt kérdéses a maradásom. Nyilván kellett megegyezés, de az elképzeléseink nem álltak messze egymástól. 

Az előző kevés lesz 

A csapat szintet lépett, de sok esetben talán az edzőnek is muszáj, hiszen nem elég az, ami a múltban igen, szükséges haladni a korral. 

– Jó pár éve benne vagyok a szakmában, de folyamatosan olvasom a sok friss szakirodalmat, továbbá edzők életrajzi könyveit is, mert lehet, hogy éppen ott, abban van egy olyan fejezet, mondat, ami új, amit be tudok építeni – tette hozzá Varga Attila. – Az edzésmunka során sem vagyok az az edző, aki mindig ugyanazokat a feladatokat, ugyanúgy csináltatja, a terv fel van építve, most például hat hétig, de a futball az egy játék, rengeteg labdás foglalkozás kell. Persze, vannak olyan, úgymond szárazabb futások, ami mindig kiütheti a biztosítékot a játékosoknál... Az új szezonban, az NB II.-ben azonban még többet kell majd beletennünk, ami elég volt a harmadik volnalban, a másodikban nem lesz elegendő. A gondolkodást is át kell állítani, már csak azért is, mert más stratégiával fogunk pályára lépni. Most nem lesz nálunk annyit a labda, nem fogunk annyit dominálni, viszont az biztos, hogy úgy sem fogunk pályára lépni, hogy éreztessük az ellenfelekkel: mi most egy újonc csapat vagyunk az NB II.-ben. Nem fogunk beállni védekezni, az állományra, az egyes karaktereinkre kigondoljuk a futballunkat, aztán majd meglátjuk, hogy ez működni fog-e, vagy nem. Lesz egy B variációnk is természetesen, hat hét alatt begyakoroljuk mind a kettőt, és adott pillanatban eldől, hogy melyik rendszer, melyik kezdőcsapat lesz a legalkalmasabb arra a stratégiára, amit elterveztem. 

A már érkezett új labdarúgókkal, valamint a távozókkal kapcsolatban is kérdeztük a trénert, hogy az anyagi szempont mellett mik játszottak még szerepet. 

– Nem akartam nagy neveket igazolni, igazoltatni, nem csak az anyagi háttér miatt – közölte Varga Attila. – Amiatt sem, mert úgy gondolom: egy frissen feljutott csapatnál mindig az a lényeg, hogy a játékosok legyenek éhesek a sikerre, és ezért tegyenk is meg mindent. Ne sztárok jöjjenek, ne nagy pénzért olyanok, akik már kifelé mennek a pályafutásukból, hanem olyanok, akik azt akarják, amit mondtam, ezért tudatosan kerestünk olyan embereket, akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek. Koszta Péter sportigazgatóval úgy alakítottuk ki az átigazolást, hogy a rendszerünkhöz keressünk játékosokat. Nem olyan labdarúgók kerültek ide, akiket csak én szerettem volna, vagy csak ő, hanem mind a ketten akartuk. Ez előny, mert a későbbiekben ebből nem lehet konfliktus. 

Kilencven 

A keret 90 százalékban összeállt, de még várhatóak távozók és érkező is. Egy csatárral megegyeztek, ő akár már szerdán becsatlakozhat. 

– A fiatalszabály szerint egy 2003-as vagy később született játékost kötelezően játszatni kell, ami azt jelenti, hogy a keretben minimum három, de inkább négy ilyen játékosnak kell lenni – tudatta Varga Attila, akit az atalakulásról, átalakításról is kérdeztünk. 

Mint az ismert, az NB II. létszáma csökkenni fog, így komoly küzdelem várható a következő szezonban. Pár csapat a feljutásért fog harcolni, a többiek a bennmaradásért. 

– A mi szintünkön a biztos bennmaradás tűzhető ki célként – mondta a szakvezető. – Most azonban csak annyit szeretnék meghatározni, hogy ugyanolyan jó karakteres, jó stílusú, bátor csapat legyen, amelyik ugyanolyan jókedvvel, de rendben, fegyelemmel dolgozik pályán és pályán kívül, mint amilyen attitűddel elkezdtük tavaly a közös munkát. A régi játékosok ezt tudják, a régieket pedig ennek megfelelően igazoltunk. Ha ez mind sikerülni fog, és jól indulunk, akkor elkerülhető az osztályozó, ha pedig mégiscsak ilyen helyen végzünk, akkor az osztályozón kell majd bennmaradnunk. Megpróbáljuk azt, hogy mindig a legjobbunkat hozzuk, és az elég lehet.

A KC Kazincbarcika SC keretéről

Maradók: Ádám Ferenc, Dvorschák Gábor, Heil Valter, Fila Károly, Laczkó Milán, Kovács Dávid, Nagy János, Megyeri Gábor, Pálinkás Gergő, Sinanovic Sinan, Süttő Attila, Szabó Balázs, Szemere Balázs, Székely Krisztián, Ur László. 
Újak: Arday Dominik (Ferencvárosi TC tartalék), Hleba Tamás (Szolnoki MÁV FC), Lippai Tibor (Füzesgyarmati SK), Szekszárdi Tamás (Szolnoki MÁV FC), Székely Dávid (Debreceni EAC), Bodó Benedek (utánpótlásból), Fejes Ádám (utánpótlásból), Henez Kevin (utánpótlásból), Lukács Gergő (utánpótlásból), Zilahy Patrik (utánpótlásból), Zsigrai Bálint (utánpótlásból). 
Próbaedzésen vesznek részt: Csiba Zoltán (utánpótlásból), Filkóházi Dávid (utánpótlásból). 
Távoztak: Keményffy Máté (?), Kréti Gergő (?), Kristófi Sándor (?), Márton András (?), Pinyaskó László (?), Rjaskó Viktor (?), Schildkraut Krisztián (?).

A KBSC felkészülési programja

Július 2. (szombat), 10.30: KBSC – Diósgyőri VTK (Kazincbarcika, zárt kapus) 
Július 6. (szerda), 17.00: KBSC – Mezőkövesd Zsóry FC (Kazincbarcika) 
Július 9. (szombat), 11.00: KBSC – Balassagyarmati VSE (Kazincbarcika) 
Július 16. (szombat), 10.00: KBSC – Termálfürdő FC Tiszaújváros (Kazincbarcika) 
Július 16. (szombat), 17.00: Debreceni VSC – KBSC (Debrecen) 
Július 24. (vasárnap): KBSC – FC Csákvár (Kazincbarcika) 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Kedden már a labda volt a főszerepben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!