Projektek

2022.05.06. 07:38

Kassai futballrestart a DVTK-val

Diósgyőri sportvezetők közreműködésével 8,2 hektáron létesülhet foci-utánpótlásközpont Kassán.

BCS

A magyar kormány 1472/2017. (VII. 25.) kormányhatározata adott lehetőséget a DVTK sportszervezetnek arra, hogy négy helyszínen négy projektet valósítson meg közel 10 milliárd forintból. Ezek közül hármat Magyarországon (Diósgyőrben multifunkciós sportcsarnok, birkózóterem, orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központ kialakítása; Salgótarjánban a Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciója és az Öblös Sporttelep területén edzőközpont kialakítása; Egerben a Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciója és az Északi Sporttelep területén edzőközpont kialakítása), egyet pedig Szlovákiában. Utóbbi egy felvidéki labdarúgó-akadémia létrehozására irányul. 

Ennek a felvidéki projektnek a kapcsán tartottak sajtótájékoztatót tegnap Kassán, a Kassai Futball Arénában, amelyen Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere, Marcel Gibóda, Kassa alpolgármestere, Dusan Trnka, a szlovák másodosztályban szereplő FC Kosice labdarúgócsapatának elnöke, valamint Sántha Gergely, az FC Kosice labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság felügyelőbizottságának elnöke vett részt. 

Szlovákul 

Elsőként Sántha Gergely kapott szót, aki szlovákul köszöntette a megjelenteket, és ugyancsak a házigazdák anyanyelvén nevezte történelmi napnak 2022. május 5-ét a kassai labdarúgás tekintetében. 

– 2020-ban kezdtük el a munkát, és szinte a kezdetektől magunk mögött tudhattuk Kassa város vezetésének támogatását. Külön öröm, hogy most Kassa polgármesterével és alpolgármesterével ülhetünk itt, ez is mutatja az elkötelezettségüket az FC Kosice és a kassai labdarúgás iránt – mondta Sántha Gergely, majd így folytatta: – A labdarúgást sok területen lehet fejleszteni, de ami hozzánk legközelebb áll, az az utánpótlás-fejlesztés. A kassai városvezetés segítségével a felnőtt labdarúgócsapat ebben a gyönyörű stadionban – ahol most is vagyunk – tudja játszani a mérkőzéseit. Viszont az utánpótlásképzés infrastrukturális ellátottsága, finoman szólva, nincs a megfelelő szinten. Amikor belekezdtünk a kassai labdarúgás fejlesztésébe, az egyik kiemelten fontos téma ez volt, amin elkezdtünk dolgozni. Most pedig örömmel tudom bejelenteni, hogy kassai partnereinknek, Dusan Trnka, illetve Szabó Tamás, Geri Ádám munkájának köszönhetően egy 8,2 hektáros ingatlant sikerült megvásárolni, amin felépíthetjük azt az akadémiát, ami egész Kelet-Szlovákia labdarúgását szolgálja majd. 

A tóvárosi kerületben 

Ezt követően Sántha Gergely egy látványtervekkel illusztrált prezentációt tartott a megjelenteknek, akik között ott volt dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja is. Az FC Kosice labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság felügyelőbizottságának elnöke felidézte a kassai labdarúgás múltját, az 1903-as alapítást, felsorolta a jelentős eredményeket elért helyi csapatokat (VSS Kosice, Lokomotiva Kosice, 1. FC Kosice) és a legnevesebb kassai labdarúgókat (Ján Kozák, Ladislav Józsa, Jaroslav Pollák, Nemanja Matic, Ondrej Duda), majd megjegyezte, hogy a jelen lévő partnerek segítségével sikerült feléleszteni a kassai felnőttcsapatot. 

Sántha Gergely azt is elmondta, hogy Kassa tóvárosi kerületében vásárolták a 8,2 hektáros ingatlant, amelyen hat normál területű futballpálya és két kispálya kap majd helyet, valamint a szükséges kiszolgálólétesítmények, felépítmények. Az is elhangzott, hogy a bemutatott látványtervek után a tényleges építészeti tervek is elkészülnek majd az idén, a beruházás megvalósítása pedig 2023-ban kezdődik, és úgy kalkulálnak, hogy 2024 nyarától vehetik birtokba a fiatal labdarúgók az új infrastruktúrát. Lapunk azon kérdésére, hogy mekkora lehet majd a beruházás volumene, Sántha Gergely nem tudott konkrét választ adni, csak annyit mondott, hogy forintban, milliárdokban mérhető, majd azt tette hozzá, hogy az építészeti tervek végleges elkészülte és annak beárazása után lehet jobban látni a várható végösszeget. 

Őszinte barátság 

Dusan Trnka, a szlovák másodosztályban szereplő FC Kosice labdarúgócsapatát működtető FC Kosice a.s. (részvénytársaság) igazgatóságának az elnöke a következőket mondta a sajtótájékoztatón: 

– Nagy örömömre szolgál, hogy itt köszönhetem a megjelenteket a futballakadémia bemutatásán. Négy éve Pavol Turczyk úrral (aki az igazgatóság másik tagja, a harmadik Szabó Tamás – a szerk.) elhatároztuk, hogy az 1. FC Kosice hagyományait felújítjuk, megpróbáljuk visszahozni egykori helyére a labdarúgócsapatot. A munka elején nem gondoltuk, hogy ez mennyi verítéket, átvirrasztott éjszakát fog követelni, de volt egy álmunk. Ez az álom arról szólt, hogy létre akarunk hozni egy európai szintű futballakadémiát, egy olyan klubot, amelyben az általunk nevelt játékosaink tudnak majd játszani a mi csapatunkban, az FC Kosice gárdájában. Azért, hogy ezeknek a játékosoknak a családjaik, a barátaik büszkék lehessenek arra, hogy ezt a várost képviselik. Ez az álom ma valóra vált. Ehhez viszont találkoznunk kellett Sántha Gergellyel és Szabó Tamással, meg kellett ismerjük egymást. Ez a kapcsolat azóta barátsággá változott, őszinte barátsággá. Amihez 2020-ban hozzáfogtunk, mára elérkezett ahhoz, hogy a gyümölcseit le tudjuk szedni. Hatalmas nagy köszönetet szeretnénk elmondani minden gyerek, nemcsak kassai, hanem szlovák gyerek nevében. Ez a projekt, amiről ma még nem is tudjuk, hogy milyen értékes, a felépítése után Közép-Európa egyik legnagyobb projektje lesz. Mindenkinek köszönet, aki közreműködött abban, hogy megtaláljuk ezt a telket, és szeretném kiemelni Tomás Juhás (az FC Kosice a.s. felügyelőbizottságának a tagja – a szerk.) szerepét, aki hatalmas munkát végzett ezen a téren. Szeretném kifejezni köszönetemet a polgármesternek és az alpolgármesternek, akik napi szinten támogattak minket ebben a munkában. Ez az első kézzel fogható eredménye annak a munkának, amit elkezdtünk. Az ifjúságnak, a fiataloknak készül ez a projekt, akik nélkül nincs előrehaladás. Amit az elmúlt időszak hozott, az az, hogy sikerült olyan területet előkészíteni, ami Kassán páratlan. 

A DVTK-s szál

A kassai labdarúgás újjáélesztésében diósgyőri szál van. Ugyanis a Tóvárosi lakótelepen a 8,2 hektáros ingatlant a magyar tulajdonú Slovak Sport Development s.r.o. finanszírozásában és beruházásában, a magyar kormány támogatásával vásárolták meg. A 2018-ban Szlovákiában bejegyzett korlátolt felelősségű gazdasági társaságnak két tagja van, mindkettő a diósgyőri sporthoz kötődik. Az egyik résztulajdonos (51 százalékban) a Borsodsport Invest Kft., a DVTK NB II.-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. tulajdonosa, a másik pedig a DVTK Kosárlabda Kft. (49 százalékban), amelynek többségi tulajdonosa a Borsodsport Invest Kft. Ez utóbbinak Sántha Gergely az ügyvezető igazgatója, a DVTK Kosárlabda Kft.-nek pedig Szabó Tamás. 

A régi csillogást

Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere köszöntötte Hetey Ágotát, Sántha Gergelyt, Szabó Tamást és Dusan Trnkát, majd a kassai sport restartjáról beszélt, arról, hogy hatékony együttműködésnek köszönhetően egy újabb projekt előtt állnak. Ezt követően pedig az általa vezetett város sportberuházási terveit sorolta, majd rátért a labdarúgásra. 

– Az utánpótlás-edzőközpont hat pályája a jövő, és bízunk benne, hogy az új stadion melletti földhalom is eltűnik, és tovább folytathatjuk ennek az infrastruktúrának az építését, két edzőpályával – mondta a kassai polgármester. – Nagyon szimpatikus számomra az FC Kosice törekvése, hogy minden szakember mindent megtesz azért, hogy visszahozzák a csillogását a régi klubnak. Legyünk partnerek ebben, a városi képviselő-testület tagjait is kérem majd arra, hogy pozitívan álljanak a fejlesztésekhez. Kiemelném a jelen lévő alpolgármestert, aki sok munkát végzett ennek a projektnek a kapcsán. 

Marcel Gibóda, Kassa alpolgármestere arról beszélt, hogy ezen a héten egy szlovák államtitkárnak prezentálta a terveket, aki a látottak után örömét fejezte ki a tekintetben, hogy nem várnak állami támogatásra, hanem a magántőkére építenek. Marcel Gibóda azt is elmondta, hogy miután a szakmai álláspont az volt, hogy 3-4-5 pálya nem lesz elég, a most elhangzott pályaszám meggyőző ezen a téren. 
 

(A borítóképen: Előtérben a sajtótájékoztató résztvevői, háttérben az elképzelt létesítmény | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!