Vegyész RC

2022.03.11. 07:20

Pszichés tényezők dönthetnek

A negyedik kupaaranyáért száll harcba a hét végén a Vegyész RC férfi röplabdacsapata.

MI

Fotó: Kozma István

Vasárnap 18.30-tól az Érd Arénában rendezik meg a férfi röplabda Magyar Kupa 2021/22-es sorozatának döntőjét, melynek egyik résztvevője a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika, a másik pedig a fővárosi Pénzügyőr SE lesz. 

 

A barcikaiak ezt megelőzően 7 alkalommal kerültek be a Magyar Kupa fináléjába, melyek közül hármat nyertek meg. A sor éppen 20 évvel ezelőtt, 2002-ben kezdődött, amikor a VRCK hazai pályán 3:0-ra kikapott a Kométa Kaposvár SE-től, így ezüstérmes lett. Egy évvel később ugyanez a két együttes a somogyi megyeszékhelyen csapott össze az aranyéremért, és akkor is a Kométa nyert, 3:2- re. Az első barcikai kupagyőzelem 2004. március 18-ra datálódik, amikor a Vegyész saját csarnokában 3:2-re verte kaposvári riválisát. 2005 tavaszán Kaposvár volt a kupafinálé házigazdája, és a VRCK 3:0-ra diadalmaskodott. 2006-ban újra a kazincbarcikai Munkacsarnokban küzdött meg ez a két csapat, és a kaposváriak öt játszmában győztek. Zsinórban a hatodik közös Magyar Kupa-döntőben 2007. április 6-án, Ajkán találkoztak a felek, s 3:0-ra nyert a Kométa.

 

Már szakvezetőként 

 

Ezután hosszú, 11 évnyi szünet következett, a Vegyész RC 2018. március 17-én jutott be ismét az aranycsatába, és ha már ott volt Érden, akkor 3:0-val múlta felül a HÉP-Kecskeméti RC-t. Azóta két bronzérmet gyűjtött be a Barcika (2019, 2021), míg az ellenfél Pénzügyőr SE megnyerte a legutóbbi két döntőt: 2020-ban a HÉP Kecskeméti RC ellen (3:2), tavaly pedig a Fino Kaposvár SE ellen (3:0). Érdekesség, hogy a Vegyész RC jelenlegi vezetőedzője, Toronyai Miklós játékosként öt Magyar Kupa-döntőben szerepelt klubjával: háromszor arany-, kétszer pedig ezüstérmet vehetett át. Utolsó trófeáját 2018-ban éppen Érden nyerte, ott, ahol ezen a hétvégén már szakvezetőként érhet a csúcsra. 

 

A legutóbbi győztes gárdának 4 éve a szlovák Daniel Oravec volt a vezetőedzője, míg Dudás András másodedzőként tevékenykedett az együttes mellett. 

 

– Szép siker volt, csináltuk a dolgunkat, és akkor örültünk annak, amit elértünk – válaszolta megkeresésünkre Dudás András, aki 1986 óta segíti Kazincbarcikán a sportágat. – Ünnepeltünk, ameddig lehetett, azonban utána elkezdtünk készülni a következő feladatokra, mert azok akkor is voltak bőven. Ugyanúgy örülnék, ha a mostani garnitúra győzne, amelynek a képességei ehhez megvannak. Rutinos gárda a mostani Vegyész, amennyiben nem gátolják sérülések, képes bárkit, bárhol megverni. A televízión keresztül fogom követni a finálét, úgy számolok, hogy a csapatok beleteszik azt a meccsbe, amit tudnak, és akkor egy szoros döntő lesz. A Pénzügyőr kisebb változásokkal három éve együtt játszik, szintén tele van rutinos röplabdázókkal. Magabiztosak, attól, hogy rengeteg győzelmet arattak, nem ijednek meg akkor sem, ha hátrányban vannak. Ha kulcsembereik közül bármelyik is a maga szintje alatt játszik, az erőteljesen kihathat a csapat összteljesítményére. Amikor csapatok többször mérkőznek meg egymással az adott szezonban, már nehéz bármit kitalálni, a pszichés tényezőknek, illetve a csapatmunkának lesz nagy szerepe. A játékosok többsége előtt egy-két olyan alkalom adódik pályafutása során, hogy kupagyőztes és/vagy bajnok lehet, szerintem ez már önmagában óriási motiváló tényező. És motiváló lesz a szurkolók jelenléte, ugyanis sok Barcika-drukker lesz a helyszínen, hiszen köztudott, hogy férfivonalon nálunk szeretik a legjobban ezt a sportágat. A végére még talán annyit: rövidesen átadják a Regionális Röplabda Központot a városban, remélem, fogunk találni a jövőben sok tehetséges játékost, akik hosszú időre biztosítani fogják a bázist, az alapot, a minőséget a klub számára.

 

Új névadó szponzor

 

A VRCK felnőttcsapatát működtető gazdasági társaság, a VRCK Volleyball Kft. együttműködési megállapodást kötött a Green Plan Energy Kft.-vel, amelynek értelmében a kazincbarcikai cég névadó szponzora lett a gárdának. A Vegyész RC és a Green Plan vezetői egyaránt hosszú távú együttműködésben gondolkodnak. A felnőttcsapat a szerződés értelmében a GreenPlan-VRCK nevet fogja viselni mind a Magyar Kupa döntőjében, mind pedig az Extraligában. 

 

(A borítóképen: A Vegyész (kékben) a Pénzügyőr ellen játszik a kupáért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!